Poluare impresionantă în apropiere de plaja sălbatică Vadu din județul Constanța

Pe terenurile din apropierea plajei sălbatice Vadu, județul Constnța, petrolul a ieșit la suprafața în unele locuri. Proprietarul terenului este Rompetrol Rafinare, aceștia declarând că vor ecologiza zona, conform Adevărul.

Zona afectată s-ar află chiar în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, potrivit Digi24.  Petrolul a ieșit la suprafață pe terenul unui fost iaz de decantare.

Un consilier local din comuna Corbu a protestat în faţa Agenţiei de Protecţia Mediului Constanţa, atrăgând atenţia asupra unei poluări masive lângă plaja de la Vadu. „Pe terenurile din zona plajei Vadu se poate scoate petrol din pământ cu lopata şi găleata“, spune edilul. El spune că a semnalat statului această problemă încă de acum un an. La mai bine de un an de atunci, starea s-a înrăutățit. Pământul se mișcă ca și cum ar fi o saltea plină cu apă, dar este evident faptul că este petrol sub acest pământ.

Autoritățile au venit de mai multe ori în zonă, au prelevat probe și au analizat situația. Cu ocazia controlului în teren, autoritățle au identificat două conducte de aprovizionare, una cu ţiţei şi una cu metan, aparţinând OMV-Petrom, amplasate la limita proprietății afectate de poluare, dar, spun ei, nu au fost observate avarii accidentale. Cu toate acestea, comisarii au sancţionat OMV-Petrom cu  suma de 60.000 de lei.

Rompetrol, proprietarul terenului afectat de poluare, s-a angajat să ecologizeze zona. În acest sens, ei au elaborat un proiect și așteaptă acum aprobarea pentru a începe lucrările.

Poluare la Vadu

Plaja de la Vadu, un colț de rai, o zonă sălbatică inclusă în aria protejată "Rezervația Biosferei Delta Dunării" este în pericol.Îngrijorați, anul trecut, locuitorii din Vadu sesizau autoritățile cu privire la o poluare masivă cu hidrocarburi a unei întinse suprafețe de teren din acest areal protejat, situat în apropierea satului lor. Poluatorul nu a luat până acum nicio măsură pentru decontaminarea zonei, deși solul mustește de păcură. Timp de un an, Ministerul Mediului, Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu au dormit în front.Acum se procedează la înlocuirea conductei cu pricina, dar fără evaluarea impactului asupra mediului. De ce? Pentru că așa apreciază Agenția pentru Protecția Mediului Constanța. Așadar, deși lucrarea afectează cca 43.200 mp de teren, deși în acea zonă a existat deja un caz de nerespectare a standardelor de calitate a mediului, APM Constanța are amnezie. Menționează în Decizia etapei de încadrare nr. 11030/06.05.2020 că nu a existat anterior în acea zonă nicio situație de nerespectare a standardelor de mediu. Pentru APM, faptul că acolo poți înota în petrol pare probabil o binecuvântare. Toate acele zeci de tone de sol îmbibat cu petrol pot afecta pânza freatică, poluează terenul și aerul. Până la urmă, afectează traiul locuitorilor din zonă. Dezvoltarea economică și exploatarea resurselor naturale sunt esențiale pentru România, dar sănătatea publică și protecția mediului înconjurător trebuie să se afle, de asemenea, în centrul atenției noastre. Nu putem închide ochii la astfel de dezastre ecologice care compromit șansele generațiilor viitoare de a trăi într-un mediu sănătos.Pentru că demersurile locuitorilor din această zonă au fost ignorate, m-am adresat direct Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Am solicitat să se analizeze cu atenție acest caz și să fie dispuse măsuri pentru determinarea cauzelor, evaluarea gravității poluării și decontaminarea solului. Faptele sunt grave și nu vor putea fi acoperite la nesfârșit. Sănătatea oamenilor are prioritate în fața oricăror calcule și socoteli mercantile.

Publicată de Stelian Ion pe Marţi, 19 mai 2020

Articolul precedentGroparii din Indonezia se luptă cu virusul: „Ambulanțele nu se opresc niciodată din a aduce decedați”
Articolul următorO înregistrare video încinge atmosfera pe scena politică din Moldova