Alexei Navalny se întoarce în Rusia, în ciuda pericolului

Criticul Kremlinului, Alexei Navalny, se va întoarce duminică la Moscova, pentru prima dată, de când a fost aproape ucis anul trecut de un atac de agent nervos, potrivit BBC.

 El spune că autoritățile s-au aflat în spatele tentativei de viață, o acuzație susținută de jurnaliștii de investigație, dar negată de guvernul rus. Navalny, în vârstă de 44 de ani, se confruntă cu posibilitatea unui arest la întoarcerea sa din Germania, unde a primit tratament medical.

Acesta a făcut apel la susținători să-l întâlnească la aterizare. O pagină „Hai să ne întâlnim cu Navalny” a fost creată pe Facebook (în rusă), mii de oameni spunând că vor merge sau își exprimă susținerea, în ciuda prognozelor de frig extrem. El a spus că este aproape pe deplin recuperat de la atac, că îi este dor de Moscova și că nu s-a îndoit niciodată că se va întoarce. Liderul opoziției ruse a leșinat în timpul unui zbor în Siberia în august anul trecut, și s-a aflat ulterior că fusese otrăvit cu un agent nervos numit Novichok.

Autoritățile ruse au negat în mod constant orice rol în otrăvire, iar Kremlinul a respins afirmațiile lui Navalny conform cărora președintele Vladimir Putin însuși l-ar fi ordonat.

Autoritățile ruse l-au avertizat pe Navalny ar putea fi închis după ce a ratat un termen limită, în decembrie, pentru a se prezenta la un birou din Moscova, pentru cercetări judiciare. Serviciul penitenciar îl acuză de încălcarea condițiilor impuse după o condamnare pentru delapidare, pentru care a primit o pedeapsă cu suspendare.

El a condamnat întotdeauna cazul că fiind motivat politic. În mod separat, comitetul de anchetă al Rusiei a lansat un nou dosar penal împotriva acestuia cu privire la acuzații de fraudă legate de transferuri de bani către diferite ONG-uri, inclusiv Fundația sa anticorupție. Navalny a afirmat că Vladimir Putin face tot ce poate pentru a opri adversarul să revină, inventând noi dosare împotriva sa.

Alexei Navalny a cerut susținătorilor să „vină să îl întâlnească” duminică pe aeroportul din Vnukovo și probabil că o mulțime mare va încerca să facă exact asta.

Liderul opoziției ar putea spera la protecție prin număr, preocupată nu numai de siguranța sa fizică, ci și de perspectiva de a fi condus la închisoare la aterizare. Dar apelul pentru o ceremonie de bun venit acasă este, de asemenea, o provocare deschisă pentru omul pe care domnul Navalny îl acuză că a ordonat uciderea sa: Vladimir Puțîn.

Kremlinul a negat în mod repetat acest lucru, cerând dovezi că activistul a fost chiar otrăvit. În decembrie, Putin a susținut că Alexei Navalny este un nimeni și oricum, de fapt, a râs, afirmând că “dacă forțele de securitate ruse l-ar fi vrut mort, ar fi terminat treaba”.

Nu au existat proteste stradale după otrăvirea lui Navalny și, dacă ar fi rămas în străinătate, influența sa ar fi scăzut, inevitabil. Dar a jurat întotdeauna să se întoarcă, în ciuda riscului.

Referințe:

Articolul precedentPrima persoană vaccinată anti-Covid a primit a doua doză
Articolul următorDupă decesele din Norvegia, experţii în sănătate solicită suspendarea vaccinării cu Pfizer