Alexei Navalny se întoarce în Rusia, deși riscă să fie arestat și închis după ce calcă pe teritoriu rusesc

Liderul opoziției Kremlinului, Alexei Navalny, va zbura duminică înapoi în Rusia, în ciuda amenințării cu închisoarea la întoarcere, a anunțat miercuri acesta, potrivit The Moscow Times.

Navalny, în vârstă de 44 de ani, și-a revenit în Germania în urma a ceea ce oamenii de știință occidentali au decis că este otrăvire cu agentul nervos Novichok în august. El a promis că se va întoarce în Rusia după ce va fi recuperat complet după otrăvire, despre care susține că a fost comandată de președintele Vladimir Putin.

„Întrebarea dacă mă întorc sau nu pur și simplu nu a depins de mine. Eu nu am plecat niciodată, ci m-am trezit pur și simplu în Germania la terapie intensivă”, a spus Navalny.

„Pe 17 ianuarie mă întorc acasă. Vă aștept să mă primiți”, a mai adăugat opozantul rus.

Anunțul său vine la o zi după ce Serviciul Federal al Penitenciarelor din Rusia (FSIN) a cerut instanței să înlocuiască pedeapsa cu suspendare din 2014 din dosarul Yves Rocher cu o condamnare reală la închisoare, semnal că ar putea fi închis la sosirea în Rusia. Perioada de probă prelungită în cazul delapidării, spune el, a fost motivată politic, iar instanța europeană pentru drepturile omului a decis că a fost nedreaptă și că expiră la 30 decembrie.

La sfârșitul lunii decembrie, anchetatorii ruși au deschis o anchetă penală cu privire la acuzațiile potrivit cărora militantul anticorupție a folosit în mod greșit donații de 4,8 milioane de dolari către organizațiile sale nonprofit. Acuzația prevede o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare.

„Am supravietuit. Și acum Putin, care a dat ordinul să fiu otrăvit, țipă în jurul buncărului său și le spune servitorilor să facă totul pentru a nu mă întoarce. Servitorii acționează ca de obicei: inventează noi dosare penale împotriva mea ”, a scris Navalny.

Kremlinul continuă să nege că Navalny a fost otrăvit, acuzând Occidentul că refuză să împărtășească dovezi.

Articolul precedentFals psiholog la o secție de psihiatrie din Dâmbovița / Persoana ar fi profesat peste 20 de ani falsificându-și actele
Articolul următorAproape 4.500 de noi cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore în România din peste 30.000 de teste efectuate / Sub 100 de decese