Ieri, în jurul orei 19:00, la secția ATI a a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț, a avut loc un incendiu devastator, unde 10 oameni au decedat. Medicul de gardă este în stare gravă după ce a intrat în flăcări pentru a salva pacienții.
Incendiul a avut loc într-unul din cele două saloane unde erau intubați pacienți în stare gravă și bolnavi de COVID-19.
Cadrele medicale au fost primele care au sărit în ajutorul pacienților. Opt pacienți au decedat pe loc, în timp ce alți doi au decedat la câteva minute după tragedie. Au decedat șapte bărbați și trei femei, toți din grupa de risc.
Medicul de gardă are arsuri pe 40% din corp, iar pe membrele inferioare are arsuri ce îi pun viața în pericol. Acesta a fost transferat în această dimineață în Belgia, după ce un avion l-a transportat azi-noapte la București pentru stabilirea stării generale a acestuia.
Alte trei cadre medicale au arsuri de gradul 1 și 2 care nu le pun viața în pericol.
Declarațiile autorităților
Marius Filip, director Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS): „La spital, nu erau responsabili pentru prevenirea incendiilor, nu aveau un program de instruire pentru incendii și nu existau responsabili pentru gestionarea incendiilor”.
Nelu Tătaru: „La spital modular Lețcani au ajuns șase persoane”.
Carmen Dorobăț, manager Spitalul ”Sfânta Parascheva” Iași: „Pacienții au ajuns la Lețcani, sunt în stare stabilă. Avem tot ce ne trebuie și vom cere personal dacă este nevoie”.
Purtător de cuvânt ISU Neamț: „Intervenția a fost una grea. Deocamdată nu se cunoaște cauza probabilă a producerii incendiului. A fost activat și planul roșu de intervenție. În 25 de minute de la primirea apelului, incendiul a fost lichidat.”
Despre cauza incendiului
Știm de la autorități că s-au făcut reamenajări la Piatra Neamț, doar de puțin timp fiind mutați pacienții în secția extinsă ATI. Totodată, spitalul a schimbat 8 manageri în ultimul an, toți numiți de guvern.
Orban: „Din declarațiile managerului spitalului, se știe că au fost prevăzute niște lucrări de instalații care au fost menite să mărească capacitatea de primire la ATI. Nu ne hazardăm să dăm pronosticuri, dar există aceste date și cei abilitați vor stabili ce s-a întâmplat”.