Viața fără Covid: Națiunile care au ocolit pandemia până acum

O serie de țări, majoritatea insulare, majoritatea izolate, rămân corona-free. Chiar și așa, nici măcar pentru ele, viața nu a rămas neschimbată, potrivit The Guardian.

Lăsând la o parte virulența virusului și frica de infectare, există încă națiuni unde Covid-19 nu a ajuns și probabil nici nu va ajunge vreodată.

Pacificul găzduiește cel mai mare grup din lume de națiuni fără Covid. În îndepărtatul arhipelag al Insulelor Cook, coronavirusul a fost un spectru care nu a ieșit niciodată din umbră.

În primele luni ale focarului, școlile au fost închise pe Rarotonga – cea mai populată insulă – și distanțarea socială a fost încurajată în locurile publice. Relaxate după câteva săptămâni, măsurile au fost cele mai dure pe care locuitorii le-au înfruntat.

Dar într-o țară cu doar 22 de medici și două ventilatoare pentru o populație de 17.500, mulți au trăit cu frica unui focar necontrolat.

Turismul contribuie cu peste două treimi din produsul intern brut nominal al Insulelor Cook. Deci, atunci când guvernul a închis frontierele călătorilor internaționali la mijlocul lunii martie, impactul a fost rapid și pronunțat.

„În momentul în care ne-am închis frontierele, ne-a lovit oamenii în buzunar”, a spus premierul Mark Brown.

De atunci, economia a fost susținută de un pachet de ajutor guvernamental care i-a menținut pe muncitori în locuri de muncă și o fracțiune din activitatea comercială care se desfășoară în absența dolarului turistic vital.

În ciuda dificultăților sau din cauza acesteia, Brown susține că a apărut un spirit comunitar mai puternic.

Între timp, o comunitate de afaceri care se luptă să rămână pe linia de plutire așteaptă încă salvarea parțială printr-o potențială permisiune de călătorie fără carantină cu Noua Zeelandă.

De-a lungul Pacificului, conținerea virusului a necesitat, în esență, menținerea hotarelor închise.

Izolarea ajută

Tonga a oprit aproape toate mișcările în și din afara regatului și a evitat virusul, la fel ca Kiribati, Niue, Nauru și Tuvalu.

Tonga (sursa foto: Geograph)

Izolarea forțată ajută. Două dintre singurele locuri de pe pământ care nu sunt conectate de aviație – insulele Tokelau (dependentă de Noua Zeelandă) și Insula Pitcairn (un teritoriu britanic) fără pistă de aterizare – sunt, de asemenea, fără Covid.

Polinezia Franceză și-a redeschis granițele și a abandonat carantina în iulie, pentru a relansa o economie blocată, dependentă de turism. În acea etapă, teritoriul francez avea doar 62 de cazuri confirmate: acum are peste 15.000 și 91 de decese.

Dar a rămâne închis a venit la propriul preț. Izolarea de Covid-19 au devastat economiile deja fragile din Pacific, în special cele dependente de turism.

Economia Fiji a scăzut cu peste 20% în 2020 și mii de angajați de acolo au abandonat locurile de muncă din sectorul turistic pentru a reveni la agricultură pe pământurile ancestrale.

În unele părți din Papua Noua Guinee, oamenii au revenit la utilizarea trocului ca bază formală a economiei pentru a se întreține.

În Insulele Solomon 57% dintre familii sunt nevoite să mănânce mai puțin din cauza crizei coronavirusului.

Koror, Palau (sursa foto: Wikimedia Commons)

În Koror, cel mai mare oraș din arhipelagul vestic Pacific din Palau, rămânerea fără Covid după un an este considerat o combinație de noroc, întărită de decizia timpurie de a închide frontierele.

Țara a primit chiar și 2800 de doze de vaccin Moderna, prin amabilitatea Statelor Unite, și are ambiții de a-și vaccina eficient întreaga populație până la jumătatea anului.

Articolul precedentCriza din Venezuela: Loialiștii socialiști ai lui Maduro au luat controlul singurei instituții libere din țară
Articolul următorA treia tranșă de vaccin anti-Covid a ajuns în România / Câte doze au ajuns în țară?