Valeria Herdea (CMR): Imunitatea oferită de vaccinare este superioară celei obţinute de trecerea prin boală

Medicul de familie Valeria Herdea, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor din România, afirmă că protecţia vaccinală este „net superioară” celei rezultate după boală, iar persoanelor care au avut COVID-19 li se recomandă să se vaccineze la una – trei luni după ce s-au vindecat, potrivit Agerpres.

„Cei care au trecut prin boală au recomandarea ca, la un interval de minim o lună până la trei luni, să se vaccineze. Titrul de anticorpi pe care noi îl căpătăm în urma îmbolnăvirii poate să fie protector până la un moment dat, după care acesta scade şi avem nevoie de vaccin. De aceea se discută la modul foarte serios ca persoanele care au trecut prin boală şi nu au dezvoltat o imunitate solidă să se vaccineze. Pe de altă parte, controlul eficient al evoluţiei bolii în următorii ani se va putea face doar prin vaccinarea extinsă. Observaţia clinică, pe cohorte populaţionale mari, pe perioade mai lungi, ne va permite accesul la situaţia potenţialelor reîmbolnăviri în cazul persoanelor care au trecut prin boală şi la situaţia protecţiei celor vaccinaţi. Studiile de până acum arată că protecţia vaccinală este net superioară celei rezultate după boală. În practică, formele grave de boală au dat o imunitate mai bună, dar formele uşoare de boală au lăsat o imunitate care, din păcate, duce pacientul în situaţia riscantă de a se reîmbolnăvi foarte uşor şi a dezvolta forme severe”, a precizat Valeria Herdea.

Ea a subliniat că nu există un tratament propriu-zis pentru COVID-19, că virusul poate ataca mai multe organe (plămânii, creierul, intestinul), afectând atât persoanele sănătoase anterior, cât şi pe cele cu comorbidităţi (boli preexistente).

Valeria Herdea a adăugat că mai mulţi pacienţi i-au cerut să fie trecuţi pe o listă de aşteptare în vederea vaccinării şi că una dintre întrebările frecvente este legată de produsul recomandat în acest sens.

Articolul precedentJandarmeria avertizează că nu va renunța la amenzi de Revelion: Nu vom face nici de data aceasta foarte multe excepții
Articolul următorPlata ratelor la bancă poate fi amânată pentru maximum 9 luni. Cererile se pot depune până la 15 martie 2021