O tulpină mutantă de COVID-19 provoacă majoritatea infecțiilor noi în Europa și a fost răspândită pe continent de către turiști

Majoritatea cazurilor noi de COVID-19 din Europa provin dintr-o tulpină mutantă a virusului care a început în Spania și a fost răspândită de turiști pe tot continentul, au declarat joi oamenii de știință într-un raport, potrivit Business Insider.

Varianta a apărut probabil la muncitorii agricoli din nord-estul Spaniei, unde a fost înregistrată pentru prima dată în iunie, au spus ei.

Echipa de oameni de știință de la Universitatea din Basel, ETH Zürich din Basel și SeqCOVID din Spania a declarat că un eveniment suspect de „super răspândire” a explicat proliferarea timpurie a virusului, care a fost apoi răspândit în străinătate de către turiști și alți călători.

Până în octombrie, varianta fusese identificată în 12 țări de pe continent, precum și în Hong Kong și Noua Zeelandă, au spus ei. Nu există încă date care să sugereze că această variantă este mai mortală, au spus ei.

Varianta SARS-CoV-2, cunoscută sub numele de 20A.EU1, s-a răspândit în cel puțin șase țări europene până la sfârșitul lunii iulie.

Sute de variante ale virusului sunt prezente în Europa, dar puține sunt la fel de răspândite precum clusterul 20A.EU1, au spus oamenii de știință.

„Această variantă, 20A.EU1, și a doua variantă 20A.EU2 … reprezintă majoritatea secvențelor recente din Europa”, au spus oamenii de știință.

Cercetătorii au spus că turiștii care s-au întors din Spania au jucat un rol semnificativ în răspândirea virusului în toată Europa.

Mai mult de patru din cinci cazuri noi de virus din Marea Britanie au provenit din această variație, iar oamenii de știință au legat acest lucru de aproximativ 250 de transmisii individuale ale virusului către țară în iulie și august.

În comparație, analiza secvențelor virale din Hong Kong sugerează că infecțiile au provenit dintr-o singură sursă, iar eșantioanele din Noua Zeelandă ar putea proveni din doar trei transmisii separate din Europa.

Varianta este existentă  în principal în Europa din cauza călătoriilor intercontinentale, au spus oamenii de știință. Autoritățile au permis călătoriile fără carantină pentru anumite părți ale verii.

Creșterea prevalenței 20A.EU1 în întreaga Europă „implică faptul că orientările și restricțiile de călătorie de vară nu au fost în general suficiente pentru a preveni transmiterea ulterioară a introducerilor”, au spus oamenii de știință.

Varianta ar putea fi mai infecțioasă decât tulpina obișnuită SARS-CoV-2, a adăugat echipa, dar au spus că este „deosebit de dificil” să se determine în mod concludent de ce varianta se răspândește atât de repede.

Medicii nu știu dacă varianta este mai severă din cauza lipsei de date, au adăugat ei. Supravegherea genomică le permite să detecteze și să urmărească acest cluster, dar „absența unei secvențieri consistente și uniforme în Europa ne-a limitat totuși eforturile”.

Articolul precedentDe ce riscă un partid să-i fie respinsă lista pentru Senat: Lipsa femeilor
Articolul următorKelemen Hunor la RFI: Legea care spune că Parlamentul stabilește data alegerilor nu se aplică retroactiv