Resurse adiţionale de 47,5 miliarde EUR pentru cele mai defavorizate persoane afectate de Covid

Instrumentul de redresare NextGenerationEU al UE, în valoare de 750 de miliarde EUR, include o sumă de 47,5 miliarde EUR pentru REACT-EU („Asistență în materie de redresare pentru coeziune și teritoriile Europei”). Statele membre ale UE vor putea utiliza în curând fondurile suplimentare REACT-EU pentru programele din cadrul politicii de coeziune aflate în curs de desfășurare și FEAD (Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane).

 

Fondurile pot fi cheltuite până la sfârșitul anului 2023, reducând astfel decalajul dintre răspunsul de urgență la criză și redresarea pe termen lung sprijinită de noile programe din cadrul bugetului pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027.

 

FEAD oferă deja alimente, îmbrăcăminte și alte tipuri de asistență materială de bază persoanelor care au cea mai mare nevoie de ele și finanțează activități de sprijinire a incluziunii sociale a acestora. În medie, din 2014, aproximativ 13 milioane de persoane beneficiază în fiecare an de sprijin din partea acestui fond. Potrivit unui raport al Federației Europene a Băncilor de Alimente, cererea înregistrată în băncile de alimente a crescut cu până la 50 % în comparație cu perioada anterioară pandemiei de COVID-19.

Alocările REACT-EU 2021 : România

Articolul precedentTezaur de aur și argint, scos la licitație, o premieră pentru România
Articolul următorUngaria a aprobat vaccinurile AstraZeneca şi SputnikV (guvernul ungar)