Echipa OMS a ajuns în Wuhan pentru a investiga originile COVID-19

O echipă internațională de oameni de știință condusă de Organizația Mondială a Sănătății a sosit joi în orașul central Wuhan din China pentru a investiga originile noului coronavirus care a declanșat pandemia, a declarat televiziunea de stat, citată de Reuters.

Echipa a sosit dimineața cu o companie aeriană din Singapore și este de așteptat să intre în două săptămâni de carantină. Ei trebuiau să sosească la începutul acestei luni, iar întârzierea acceptării vizitei din partea Chinei a atras critici publice din partea șefului agenției.

Statele Unite, care au acuzat China că a ascuns amploarea focarului inițial în urmă cu un an, au cerut o anchetă „transparentă” condusă de OMS și au criticat condițiile vizitei, în cadrul căreia experții chinezi au făcut prima fază a cercetării. Echipa a sosit în timp ce China se luptă cu o reapariție a cazurilor în nord-estul țării, după ce a reușit luni de zile să elimine aproape toate infecțiile domestice.

Peter Ben Embarek, cel mai mare expert al OMS în boli ale animalelor care trec la alte specii, care a plecat în China într-o misiune preliminară în iulie anul trecut, conduce cei 10 experți independenți, a spus un purtător de cuvânt al OMS. Hung Nguyen, un biolog vietnamez care face parte din echipa formată din 10 membri, a declarat pentru Reuters că nu se așteaptă la restricții asupra activității grupului în China, dar a avertizat că nu se vor găsi răspunsuri ferme.

După finalizarea carantinei, echipa va petrece două săptămâni intervievând oameni de la institute de cercetare, spitale și piața fructelor de mare din Wuhan, unde se crede că a apărut noul agent patogen, a adăugat Hung. Echipa va rămâne în principal în Wuhan, a declarat el pentru Reuters într-un interviu, miercuri, în timpul unei escale în Singapore.

Săptămâna trecută, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Gheybreyesus, s-a declarat „foarte dezamăgit” că China încă nu a autorizat intrarea echipei pentru mult așteptata misiune, dar luni, el a salutat anunțul despre sosirea planificată a acestora. „Ce ne-ar plăcea să facem cu echipa internațională și cu omologii din China este să ne întoarcem în mediul Wuhan, să intervievăm din nou în profunzime cazurile inițiale, să încercăm să găsim alte cazuri care nu au fost detectate în acel moment și să încercăm să vedem dacă putem împinge înapoi istoria primelor cazuri”, a declarat Ben Embarek în noiembrie.

China a prezentat o narațiune prin intermediul presei de stat că virusul conform căruia exista în străinătate înainte de a fi descoperit la Wuhan, citând prezența virusului pe ambalajele importate de alimente congelate și lucrări științifice care susțin că circulq în Europa în 2019.

„Căutăm aici răspunsuri care ne-ar putea salva în viitor – nu vinovați”, ​​a declarat reporterilor săptămâna aceasta expertul principal al OMS în situații de urgență, Mike Ryan, adăugând că OMS este dispusă să meargă „oriunde și peste tot „Pentru a afla cum a apărut virusul. Membru al echipei Marion Koopmans, virolog la Centrul Medical al Universității Erasmus din Olanda, a declarat luna trecută că este prea devreme pentru a spune dacă virusul SARS-CoV-2 a sărit direct de la lilieci la oameni sau a avut o gazdă intermediară de animale.

 „În acest stadiu, ceea ce cred că avem nevoie este de o minte foarte deschisă atunci când încercăm să pășim înapoi în evenimentele care au dus în cele din urmă la această pandemie”, a declarat ea reporterilor.

Articolul precedentJudeţul Neamţ a câştigat definitiv procesul cu judeţul Harghita pentru Cheile Bicazului
Articolul următor30 de români, expulzați din Marea Britanie după Brexit / „Ne apucăm de furat, muncă nu avem aici”