Covid-19: Un an de la aparitia primului caz

În urmă cu exact un an a apărut primul caz de coronavirus în provincia Hubei din China, marcând astfel începutul pandemiei care a provocat peste 1 milion de morți în întreaga lume, scrie Newsweek.

Deși „pacientul zero” nu a fost confirmat oficial nici până acum, în luna martie  South China Morning Post a publicat un articol în care cita informații nefăcute publice  de guvernul chinez. Potrivit acestora, primul caz cunoscut de COVID-19 a fost identificat în data de 17 noiembrie 2019, la un bărbat de 55 de ani din provincia Hubei.

Autoritățile de la Beijing ar fi identificat în mod oficial primul caz abia pe 8 decembrie 2019.

În săptămânile care au urmat, personalul medical din orașul Wuhan (capitala provinciei Hubei) a tratat zeci de oameni bolnavi de o pneumonie de proveniență necunoscută. Pacienții au fost tratați de simptome inexplicabile, precum febră, tuse și probleme respiratorii.

Pe 30 decembrie, autoritățile din provincia Hubei au raportat focarul de pneumonie către Centrul chinez pentru prevenirea și controlul bolilor. În același timp, Comisia municipală pentru sănătate din Wuhan a emis o alertă, informând instituțiile din subordine cum să procedeze în cazul unei posibile epidemii de pneumonie infecțioasă.

Pe 31 decembrie, comisia a lansat primul mesaj public despre pandemie, informând locuitorii din Wuhan despre epidemie. Erau confirmat 27 de cazuri, dintre care 7 persoane se aflau în stare gravă.

Încă nu existau dovezi că boala se transmite între oameni și nici nu fusese depistată cauza ei. Autoritățile de la Beijing au trimis experți în Wuhan pentru a preleva probe de la pacienți și a ajuta medicii locali să controleze boala.

Potrivit Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor, testele de laborator efectuate pe probe prelevate de la pacienți au fost negative pentru 26 de patogeni cunoscuți. Pe 7 ianuarie cercetătorii chinezi au confirmat că un nou coronavirus, denumit 2019-nCoV, este cauza epidemiei misteriose.

Pe 24 ianuarie, un grup de cercetători chinezi a publicat un studiu în jurnalul The Lancet pe baza examinărilor efectuate celor 41 de pacienți internați până pe 2 ianuarie. Lucrarea menționa că 27 dintre pacienți frecventaseră o piață din Wuhan. 13 dintre aceștia fuseseră internați la terapie intensivă și 6 muriseră. Studiul mai spunea că simptomele apăruseră la 1 decembrie 2019 în cazul primului pacient identificat.

Cercetătorii scriau că există în „lacune majore” în informațiile pe care le au despre acest virus, inclusiv locul de unde provine.

Până în prezent peste 55 de milioane de oameni au fost infectați cu noul coronavirus. Dintre aceștia, 35,4 milioane s-au vindecat, iar peste 1,3 milioane au murit.

Cele mai afectate țări, după numărul total de cazuri, sunt SUA (11,2 milioane de cazuri), India (8,8 milioane), Brazilia (5,8 milioane), Franța (1,9 milioane), Rusia (1,9 milioane), Spania (1,5 milioane), Marea Britanie (1,4 milioane) și Argentina (1,3 milioane).

Cele mai afectate țări, după numărul deceselor, sunt SUA (246.000), Brazilia (166.000), India (130.000), Marea Britanie (52.000), Franța (44.000), Spania (41.000), Argentina (35.000) și Rusia (33.000).

Articolul precedentJaf la o bancă din București aflată peste drum de sediul Poliției Române
Articolul următorUn cutremur cu magnitudinea 3,1 s-a produs în Vrancea