Coronavirus: Slovacia începe testarea tuturor locuitorilor / Președintele militează pentru regândirea programului

Slovacia începe să îi testeze sâmbătă pe toți cei de peste 10 ani pentru Covid-19, dar președinția susține că ideea este „irealizabilă”, conform BBC

Operațiunea de testare a patru milioane de oameni urmează să dureze peste două weekenduri.

Infecțiile au crescut în Slovacia, iar oficialii susțin că singura alternativă ar fi un lockdown total.

Președintele Zuzana Caputova a cerut o regândire a planului după ce șefii forțelor armate au declarat că nu există suficienți lucrători medicali instruiți pentru a realiza planul. Până în prezent, doar 70% din cei 20.000 de angajați necesari pentru administrarea testelor de tampon nazal au fost recrutați, potrivit ministrului apărării.

Nicio altă alternativă

Sâmbătă, din zorii zilei, soldații și medicii trebuiau să se afle în toată țara, de la vastele cartiere din Bratislava, la cătunele minuscule din umbra Munților Tatra, până la orașele majoritar vorbitoare de limba maghiară de-a lungul câmpiei Dunării.

Planul este de a testa aproape patru cincimi din populație, folosind testarea rapidă, care are o rată estimativă de 30% fals negativ. Rezultatele vor fi livrate într-un plic sigilat în termen de 15 minute.

„Este cea mai mare operațiune logistică a armatei de când țara a devenit independentă”, a declarat ministrul apărării Jaro Nad.

„În ceea ce privește pandemia, suntem într-o situație mai rea decât Republica Cehă, dar suntem în urmă cu două sau trei săptămâni”, a spus ministrul. El a spus că a fost pus la conducerea operațiunii naționale după ce un proiect pilot în patru județe din nordul Slovaciei a fost considerat un succes.

O idee imposibil de realizat

Președintele Caputova a numit măsurile de restricționare „divizive”, spunând că o astfel de clasificare a cetățenilor este „ultimul lucru de care avem nevoie în acest moment”.

Și amploarea operațiunii a stârnit un oarecare scepticism.

„Cu două zile înainte să înceapă și nu au suficienți oameni pentru testare. Pare imposibil”, a declarat Matus Kostolny, redactor-șef al cotidianului Dennik N.

„Da, este o idee născută din disperare. Dar nimeni din Europa nu pare să aibă o soluție pentru a aplana curba noilor infecții în timpul acestui al doilea val”, a spus Pavol Strba, editor de știri cotidianul online Aktuality.sk .

Dacă va funcționa, alte țări ar putea urma în curând exemplul.

Ministrul apărării a declarat pentru BBC că guvernul slovac a primit un apel de la un consilier al premierului britanic Boris Johnson, cerându-le să împărtășească informații atât din proiectul pilot, cât și din cele două weekenduri.

Situația pandemică în Slovacia și Cehia

Slovacia a înregistrat 3.363 de noi infecții joi, aducând totalul la 55.091. Un total de 212 au murit.

Republica Cehă, cu o populație de două ori mai mare, a înregistrat 13.051 de noi infecții joi, ajungând la 310.068. Aproximativ 2.862 de persoane au murit, iar rata mortalității în ultimele două săptămâni este cea mai mare din UE.

Numărul Slovaciei este mult mai mic, dar modelarea guvernului prezice o suprasolicitare catastrofală a spitalelor până la jumătatea lunii noiembrie, dacă nu se intervine.

Articolul precedentȘeful Inspectoratului Școlar din București: Este clar pentru toată lumea ce se va decide luni cu privire la funcționarea școlilor
Articolul următorVIDEO 100.000 de oameni în stradă în Varșovia împotriva interzicerii avorturilor pentru defecte congenitale