Ce au făcut experții OMS în prima zi pe teren la Wuhan / Informații puține / China minimalizează vizita

Experții din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au început în cele din urmă vineri la Wuhan (China centrală) investigațiile lor pe teren cu privire la originea coronavirusului, care ar trebui să îi conducă către zone sensibile, potrivit AFP.

Ieșind joi din carantina de 14 zile, membrii echipei au discutat dimineața cu oamenii de știință chinezi înainte de a merge la un spital din acest oraș unde pandemia a început la sfârșitul anului 2019.

„Prima vizită foarte importantă”, a scris pe Twitter Peter Daszak, membru al delegației.

„Suntem în spitalul care a tratat unele dintre primele cazuri cunoscute de Covid-19. Ne întâlnim cu medicii și personalul care au lucrat la acest lucru, cu o discuție sinceră despre detaliile muncii lor”.

OMS a confirmat joi că cei zece anchetatori se vor descurca bine la celebrul Institut de Virologie din Wuhan – echipat cu laboratoare de înaltă securitate P3 și P4 – care se ocupa în special de coronavirusuri.

De la începutul pandemiei, instituția a făcut obiectul unor ipoteze, preluate de administrația fostului președinte american Donald Trump, potrivit căreia virusul ar fi putut scăpa din laborator înainte de a contamina planeta.

O teorie care nu se bazează pentru moment pe nimic tangibil.

În timpul șederii lor, care ar putea dura câteva săptămâni, experții vor vizita și piața Huanan, primul focar al epidemiei, unde au fost vândute în special animale sălbatice vii. Acesta a fost închisă din ianuarie 2020.

„Echipa intenționează să viziteze spitale, laboratoare și piețe”, a mai spus OMS pe Twitter. Experții „vor vorbi cu primii respondenți (împotriva bolii) și cu unii dintre primii pacienți cu Covid-19”.

„Există o listă foarte lungă de vizite și întâlniri planificate la fața locului”, a subliniat vineri Michael Ryan, directorul operațiunilor de urgență de la OMS. „Vizitele vor include Institutul de Virologie Wuhan și alte laboratoare, piața din Wuhan, echipele de prim ajutor, spitalele în care au apărut primele clustere. Este o agendă foarte, foarte încărcată”, a adăugat el.

Cu toate acestea, calendarul precis al experților rămâne opac. Tweeturile lor și cele ale OMS sunt principalele surse de informații, China fiind aproape tăcută la această vizită, ultra-sensibilă din punct de vedere politic pentru ea.

Autoritățile chineze, acuzate că au reacționat lent la primele cazuri de Covid-19, au încercat, încă de anul trecut, să concentreze atenția mass-mediei asupra succesului lor în limitarea epidemiei din China.

Articolul precedentVoiculescu, despre vaccinarea personalului esențial sănătos odată cu bolnavii cronici: Strategia era acolo înainte să vin eu
Articolul următorEconomia Rusiei a înregistrat în 2020 cea mai gravă contracţie din ultimii 11 ani