Aproximativ 17 milioane de nurci din crescătoriile din Danemarca vor fi eutanasiate

În Danemarca- aproximativ 17 milioane de nurci din crescătorii vor fi eutanasiate. Motivul- o mutație a coronavirusului, identificată la aceste animale, s-a răspândit și la oameni. Există riscul ca tulpina de virus să afecteze eficacitatea oricărui vaccin, spune premierul danez citat de Reuters.

Focarele la fermele de nurci s-au înmulțit în Danemarca, deși autoritățile au încercat în vară să elimine animalele infectate. Țara este cel mai mare producător mondial de blănuri de nurcă.

„Virusul mutant descoperit la nurci poate avea consecințe devastatoare la nivel mondial,” a declarat premierul Mette Frederiksen.

Experții au identificat tulpini de virus la om şi la nurcă ce prezentau o sensibilitate redusă la anticorpi, existând riscul de a afecta eficacitatea viitoarelor vaccinuri, a mai spus premierul Mette Frederiksen, într-o conferinţă de presă.

„Virusul care a suferit mutaţii la nurcă poate prezenta un risc pentru eficacitatea unui viitor vaccin”, a spus ea.

Și în Olanda și Spania au fost sacrificate mai multe exemplare de nurcă infectate.

Ministrul Sănătăţii din Danemarca a declarat că aproximativ jumătate dintre cei 783 de danezi infectaţi din nordul ţării, unde se află un număr mare de crescătorii de nurci, au fost infectaţi cu o tulpină de virus provenită din ferme.

Autorităţile au înregistrat cinci cazuri de infectare cu noua tulpină în crescătorii de nurci şi 12 cazuri la oameni.

Efectivele de nurci din Danemarca totalizează între 15 şi 17 milioane  de exemplare, au precizat autorităţile.

Articolul precedent12 localități din România au intrat în carantină
Articolul următorFrida Kahlo: 7 lucruri mai puțin știute despre viața artistei