Europeni și chinezi s-au reunit virtual, luni, pentru a încerca să aplaneze numeroasele lor divergențe, de la criza din Hong Kong la campaniile de dezinformare privind pandemia de Covid-19, pentru a pregăti terenul în vederea semnării unui acord privind protecția investițiilor, potrivit France 24, citat de Rador.
În ciuda climatului de neîncredere reciprocă, europeni și chinezi au organizat, luni, 22 iunie, un summit prin videoconferință pentru a încerca să aplaneze numeroasele lor divergențe și să pregătească o reuniune extraordinară a liderilor lor, având drept țintă semnarea unui acord privind protecția investițiilor.
Reprezentanții UE, Charles Michel, președintele Consiliului, și Ursula von der Leyen, președinta Comisiei, au discutat de la ora 10 (ora 8 GMT) cu prim-ministrul Li Keqiang. Președintele Xi Jinping urma să ia parte la discuție, potrivit oficialilor chinezi.
“China acordă o mare importantă acestei întâlniri și este dispusă să colaboreze cu UE pentru a obține rezultate pozitive”, a dat asigurări purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Zhao Lijian.
Fiecare și-a exprimat așteptările și îngrijorările în timpul reuniunilor pregătitoare. Neîncrederea domină și transpare sub forma unor avertismente voalate. Europenii sunt îngrijorați de influența tot mai mare a Beijingului asupra Hong Kongului, cu amenințarea autonomiei teritoriului și cu atentatele la libertățile fundamentale.
Europa, prinsă între Washinton și Beijing?
UE a cerut vineri eliberarea mai multor apărători ai drepturilor omului. Ea a denunțat de asemenea campania de dezinformare orchestrată de China privind pandemia de Covid-19. Josep Borrell, șeful diplomației europene, i-a transmis mesajul omologului său chinez, Wang Yi, într-o convorbire pe 15 iunie.
Parlamentul European a sprijinit aceste presiuni prin adoptarea, vineri, a unei rezoluții foarte dure în sprijinul Hong Kongului. Europarlamentarii au cerut sancțiuni împotriva liderilor vinovați de represiune dacă noua lege privind securitatea, adoptată de Beijing, va fi aplicată în teritoriu.
Chinezii sunt îngrijorați de noua legislație europeană privind investițiile străine și distanțarea UE față de ei.
Angajat într-un conflict comercial cu Washingtonul, Beijingul caută sprijin, dar europenii refuză să se lase prinși în acest joc al tensiunilor între cele două puteri.
Administrația Trump nu vede cu ochi buni acest summit. “Partidul communist chinez vrea să va oblige să alegeți” între Statele Unite și China, a avertizat șeful diplomației americane, Mike Pompeo.
Acord ambițios
“În ciuda numeroaselor divergente cu administrația americană, parteneriatul transatlantic rămâne relația cea mai importantă pentru UE”, a amintit Josep Borrell.
Dar “China este un partener necesar”, a insistat el. Schimburile de bunuri între China și UE reprezintau 1,5 miliarde de euro pe zi în 2019, potrivit datelor Comisiei.
“Relația cu China este complexă și va rămâne așa”, a recunoscut Borell. Ea trebuie să fie “bazată pe încredere, transparență și reciprocitate”. Beijingul a răspuns printr-un avertisment implicit.
“China speră că UE va instaura un mediu echitabil, imparțial și nediscriminatoriu” pentru investiții, a declarat ambasadorul chinez pe lângă UE, Zang Ming. “Capitalul este foarte sensibil și laș. În caz de schimbare a vântului, capitalul se va abține”, a avertizat el.
Europeni și chinezi au început negocieri în vederea încheierii unui acord privind protecția investițiilor, care interesează mult Beijingul. “China s-a angajat să-l încheie la timp”, a insistat ambasadorul chinez. Dar europenii tot nu văd niciun progres.
Amânarea summitului extraordinar cu președintele Xi programat în septembrie la Leipzig de cancelarul german, Angela Merkel, cu toți omologii ei dă puțin timp suplimentar negociatorilor. Summitul virtual ar trebui să dea un semnal în acest sens.
“Avem nevoie să continuăm negocierile. Avem nevoie de un acord bun și nu suntem în această situație. Ne vom acorda timpul necesar”, a explicat Comisia Europeană.
“Un acord prost nu este o opțiune”, a avertizat duminică ambsadorul Germaniei la Bruxelles, Michael Clauss. Germania preia președinția semestrială a UE la 1 iulie. (France 24)