
Cu lanțul norocos la gât și stomacul gol, Mihai Popescu, de patru ori campion național, sfidează limitele anduranței ecvestre. Deținător a 17 cai, el străbate 120 km fără să guste nimic și visează să devină campion al lumii. Totul se va decide la Mondialul din România, programat la 20 septembrie
Mihai Popescu este de patru ori campion național la anduranță și a fost unul dintre primii sportivi români calificați la Campionatul Mondial de Anduranță pentru Juniori și Tineret de la Buftea
„Când reprezinți țara este o emoție aparte. Când participăm în echipa României, e o altă emoție și vrei să-ți iasă cât mai bine cursa” – Mihai Popescu, campion național anduranță.
Ca și în alte sporturi, și la anduranță contează foarte mult avantajul terenului propriu.
„La Buftea, toți sportivii care sunt calificați au minimum două curse. Știm foarte bine traseul, știm foarte bine organizarea” – Mihai Popescu, campion național anduranță.
Chiar dacă speră ca la Buftea să urce pe podium cu echipa, marele vis al lui Mihai pentru viitor e să devină campion mondial în anduranță!
„Să ieși campion mondial la anduranță e greu, dar eu sper să facem un rezultat bun, mai ales că suntem la noi acasă. Sper ca România să facă un rezultat bun, măcar la echipe. Care e visul meu? Să ies campion mondial, categoric” – Mihai Popescu, campion național anduranță.
Mihai Popescu va concura la Buftea în proba de 120 de kilometri.
„ Trece repede. Când te gândești la antrenamente, că wow, 120… Când iei startul, te uiți pe ceas, 10 kilometri, 20, 30, prima buclă, a doua buclă și ușor, ușor ai ajuns la finiș. Cei mai grei kilometri, după părerea mea, sunt ultimii 5, 6, 7″ – Mihai Popescu, campion național anduranță.
Într-o cursă, bea foarte multă apă. În schimb, nu mănâncă nimic înaintea probei.
„Eu n-am mâncat de exemplu azi, am avut curse, n-am mâncat nimic până la ora asta. Și bei foarte multă apă fără să-ți dai seama. Adică mereu iei câte o sticlă de apă de jumătate de litru și o bei fără să-ți dai seama. Și bei vreo 4-5-6 sticle pe zi când ești în curse. Dar de mâncare nu pot eu cel puțin. Poate alții mănâncă înainte” – Mihai Popescu, campion național anduranță.
Chiar dacă are de mers 120 de kilometri pe cal, Mihai spune că nu știe când trece timpul.
„120 de kilometri e greu să-i parcurgi și cu mașină. Caii mei nu mă lasă să mă plictisesc. Mereu găsesc ei motiv să mă scoată din starea asta de plictiseală. Totuși, e foarte greu când este cald. Am participat și pe 38 de grade, parcă simți că te topești pe cal” – Mihai Popescu, campion național anduranță.
Ca orice sportiv, și Mihai Popescu are o superstiție.
„ Lănțicul de la gât… L-am primit de la mama mea și îl port la fiecare cursă și mi-a dus foarte mult noroc. Și este o superstiție pentru mine. L-a purtat tata până ieri și l-am văzut la gâtul lui că îl uitasem și i-am zis: dă-mi-l că nu pot fără el” – Mihai Popescu, campion național anduranță.
Pentru că de mic călărește, Mihai recunoaște că a cucerit chiar și fete cu caii săi.
„Cred că da, am cucerit fete cu calul. Dar eu călăresc tot timpul, mai ales când începem pregătirea undeva din luna-februarie până se termină sezonul prin octombrie, mereu antrenamente, mereu cai” – Mihai Popescu, campion național anduranță.
Componentul lotului național are în palmares victorii la curse în străinătate. Anul trecut a fost în Iordania și în Arabia Saudită.
„La Wadi Rum am câștigat împreună cu sora mea. Ne-a fost un pic greu pe nisip pentru început, dar a fost bine. Au fost 13 țări arabe și noi. Foarte, foarte, foarte frumos. A fost cea mai frumoasă cursă din viața mea” – Mihai Popescu, campion național anduranță.
Familia lui are 17 cai, dintre care 10 de concurs
Pasiunea pentru cai i-a fost inoculată lui Mihai încă din copilărie. Nici nu avea cum să fie altfel din moment de tatăl său este crescător de cai la Malu cu Flori, în județul Dâmbovița.
„E o pasiune, afacere… e cam greu la cai cu afacere. Avem 10 cai de concurs și 7 pentru turism. Am și botezat unii cai, dar e destul de greu, deoarece vrei numele acela, după aia te gândești că poate e mai frumos altul. Și acum am patru cai în curte care nu au nume încă. Am ceva în cap, dar încă nu m-am hotărât” – Mihai Popescu, campion național anduranță.
Student la Medicină Veterinară, el face naveta în timpul anului universitar, astfel încât să se poată și antrena.
„Sora mea intrase la Veterinară înaintea mea, mi-a explicat ea cam cum stau treburile acolo, cam ce se învață și am zis, sigur, mă va ajuta pe viitor să înțeleg mai bine anduranța. În momentul în care faci medicină veterinară știi mai multe despre cal și te va ajuta în curse. În timpul școlii fac naveta. Luni, marți și miercuri sunt la facultate, recuperez toate laboratoarele și joi plec acasă la antrenamente” – Mihai Popescu, campion național anduranță.