Românii care merg să lucreze în Marea Britanie vor avea nevoie de viză de muncă

De la 1 ianuarie 2021, românii care vor să lucreze în Marea Britanie trebuie să obțină o viză de muncă.

Această măsură se va aplica pentru toți cetățenii Uniunii Europene de anul viitor, când se încheie perioada de tranziţie a retragerii Regatului Unit din UE.

Pentru a obține o viză de muncă, românii care intenţionează să lucreze în Regatul Unit, trebuie să îndeplinească mai multe criterii. Potrivit răspunsului oferit de Ambasada României la Londra la o solicitare făcută de Agerpres, viza se acordă după atingerea unui nivel de 70 de puncte, care reprezintă un total obţinut din îndeplinirea unor criterii.

Primele 50 de puncte se obţin prin îndeplinirea următoarelor cerinţe (obligatorii): 20 de puncte – oferta de muncă din partea unui angajator („sponsor”) cu sediul în Regatul Unit, autorizat de Ministerul de Interne britanic (Home Office), la nivelul de calificare corespunzător; 20 de puncte – nivelul şcolarizării – minim nivelul RQF3/nivelul A (în România, Bacalaureat); 10 puncte – nivelul de cunoaştere a limbii engleze – nivelul minim este intermediar B1 (aşa cum este definit în Cadrul Comun European de Referinţă pentru limbi străine). Detaliile pot fi găsite la aici.

Celelalte 20 de puncte se obţin prin îndeplinirea unor condiţii specifice: 20 puncte – salariul minim relevant – 25.600 lire sterline/an sau salariul corespunzător funcţiei, oricare dintre cele două este mai mare; locul de muncă este într-un domeniu deficitar pe piaţa muncii; deţine diplomă de doctorat într-un domeniu relevant pentru locul de muncă.

Cererile de viză se depun de regulă online. Clarificări privind procedura aplicabilă pot fi găsite aici.

În ceea ce privește regimul de intrare în Marea Britanie, de la 1 ianuarie nu vor fi modificări mari pentru românii care vor să meargă doar în vacanță sau în vizită. Pentru călătorii de maximum 6 luni într-un an nu este nevoie de viză. Până la 30 septembrie, se va putea intra doar cu buletinul, iar după această dată va fi nevoie de pașaport. 

Articolul precedentMotan salvat dintr-o uzină de procesare a gunoiului primește un titlul onorific
Articolul următorCseke Attila: Vom relua descentralizarea, parcă în ultima perioadă acest lucru n-a constituit o prioritate / Nu este o măsură miracol, dar aduce dezvoltare