Fostul jurnalist şi comentator sportiv Lucian Oprea, s-a stins din viaţă, duminică seara, la vârsta de 70 de ani, în urma unui stop cardio-respirator, a anunţat Agerpres.
Lucian Oprea, născut la Craiova, pe 15 august 1950, a fost absolvent al Facultăţii de Drept din Bucureşti (1979), iar în perioada 1972-2003 a lucrat ca publicist-comentator la AGERPRES. A acoperit 19 ediţii ale Jocurilor Olimpice (nouă de vară şi zece de iarnă), a fost prezent la zeci de campionate mondiale, de unde a transmis reportaje şi analize din gimnastică, box, tir, lupte, popice, hochei pe gheaţă, karate, atletism şi altele pentru AGERPRES, radio, presă şi televiziune. Tot în această perioadă a fost prezent la 20 de ediţii ale Turului ciclist al României. Între 1990 şi 1998, a fost membru titular în Comitetul executiv al Asociaţiei Presei Sportive.
Între 2003 şi 2006, a publicat opt cărţi de reportaje sportive, printre care ”Atena 2004”, ”Bicicleta, dragostea mea”, ”Pilde olimpice”, ”Premiere pe acoperişul lumii”, ”Cercuri de foc şi gheaţă”.
Pe parcursul activităţii sale profesionale a semnat rubricile permanente la revistele Viaţa Studenţească şi Flacăra (până în 1990). A lucrat în presa audio-vizuală, la televiziunile Amerom şi Soti, la Radio România şi Total.
A fost publicist-comentator la ziarul Tineretul Liber, 1991, 1992-1995, responsabil al paginilor de sport la Expres Magazin, şef de departament la revista Privirea. A colaborat la numeroase publicaţii din provincie, iar din 1997 a fost reporter special la Gazeta sporturilor.
În 2019 a lansat cartea ”Ilie Goga, Il Campionissimo, Fausto Coppi/Lucian Oprea, Istoria adevărată a bicicletei”, apărută la 100 de ani de la naşterea celebrului ciclist italian şi la zece ani de la dispariţia marelui jurnalist Ilie Goga.
Lucian Oprea a scris până în ultimele sale zile de viaţă, ultima postare de pe blogul său personal datând din 28 august, legată de marea sa iubire, ciclismul.