Deși în intreaga Europă se manifestă o creștere a presiunii asupra lui Lukașenko, Germania rămpne totuși rezervată în declarații, scrie Deutsche Welle.
Toate privirile sunt ațintite spre Rusia, în vreme ce politicienii dau dovadă de reținere în ceea ce privește solicitările adresate conducerii de la Minsk.
Revoluția din Belarus este în plină desfăşurare. După alegerile prezidențiale, deja de mai multe zile sute de mii de oameni protestează în stradă împotriva președintelui Alexandr Lukașenko.
La Berlin au loc zilnic în prezent proteste solidare cu oamenii din Belarus, dar la ele participă mai puțin de o sută de demonstranți, majoritatea bieloruși care locuiesc în Berlin.
În timp ce populația germană nu se grăbește să-și arate solidaritatea faţă de cei din Belarus, politicienii germani încep să se pronunțe pe această temă. Într-un mesaj video, președintele federal Frank-Walter Steinmeier s-a adresat populației din Belarus. „Oamenii din această țară mândră, deși marcată de suferințe, se bucură de solidaritatea și sprijinul nostru”, a spus el, adresându-se direct și președintelui Lukașenko. Acesta ar trebui să „nu recurgă la violență, ci la dialog”. Simultan, Steinmeier a făcut apel și la armata bielorusă, aflată deocamdată de partea lui Lukașenko, în ideea renunțării la folosirea forței împotriva demonstranților.
Cancelara Angela Merkel l-a lăsat până acum doar pe purtătorul ei de cuvânt Steffen Seibert să se exprime pe această temă: „Acești oameni ar trebui să știe că Europa este de partea lor și că urmărește foarte atent ce se întâmplă cu ei.”
Seibert a confirmat că guvernul german este în contact cu lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, fără a preciza însă în ce condiții.
Protejarea drepturilor omului ar fi foarte importantă, spune Olga Dryndova de la programul de studii privind Europa de Est al Universității Bremen. „Aș sfătui însă pe moment UE să evite cu orice preț să se amestece activ în Belarus.” Toate părțile ar trebui să permită acestei țări să gestioneze singură procesul actual. „La proteste nu se văd deloc aproape steaguri europene, este înainte de toate o revoluție bielorusă”, a spus experta. Potrivit ei, cererea principală a protestatarilor ar fi organizarea de alegeri libere, motiv pentru care sprijinul moral oferit de Occident ar fi foarte important.
Șefii de stat și de guverne din UE vor căuta săptămâna aceasta soluții pentru criza din Belarus. Există mai multe opțiuni: negocieri, discuții, pedepse.