Talentul său l-a făcut remarcat imediat, dar la un moment dat, în 1982, s-a pus chiar problema să fie trimis acasă de la Luceafărul, existând dubii asupra capacității sale fizice care să-i permită să devină un fotbalist profesionist. Mai mult, FC Constanța nu îl include în lotul de bază pentru campionatul divizionar A, care urma să înceapă. Toate aceste discuții s-au creat și după aflarea unor date medicale după un control efectuat de către Centrul de Medicină Sportivă.
Dr. Eugen Cristea, medicul clubului de fotbal Luceafărul București, relatează evenimentul în cartea lui Mihai Ionescu „Confidențe la marginea gazonului”. Redăm și noi fragmentul din carte:
„La 6 septembrie 1982 Hagi a fost supus unui control medical complex la Centrul de Medicină Sportivă în urma căruia s-au tras o serie de concluzii:
- 1. economie respiratorie în efort, relativ bună
- 2. economie cardiovasculară în efort, slabă
- 3. putere maximă aerobă, slabă
- 4. se remarcă o adaptare defectuoasă la efort între frecvențele cardiace de 132 și 156 de bătăi pe minut, reprezentând un gol de adaptare.
Față de aceste constatări, se recomandă:
- 1. angrenarea treptată în efort cu încălzire prelungită
- 2. în procesul de antrenament să se insiste pe exercițiile la care frecvența cardiacă să se situeze între 132 și 156 de bătăi pe minut
- 3. antrenament individualizat. Până la frecvența de 132 și peste cea de 156 reacția organismului este foarte bună în ceea ce privește capacitatea anaerobă, acesta se încadra la calificativul „excelent”, reprezentând un caz de excepție. Această calitate avea să se vadă cel mai bine în anii ce aveau să vină în driblingurile sale pline de explozie și executate în mare viteză.
Iată cum concluziona cronicarul Mihai Ionescu:
„Hagi era, atunci, la data examenului medical, apt pentru un anumit gen de joc. Nefiind un jucător de travaliu, dar acționând, în schimb, cu o mare eficacitate pe zone mici și cu o putere de explozie rar întâlnită, Hagi întrunea condițiile unui caz oarecum particular, în care tulburările de vârstă specifice adolescenței jucau un rol important… Hagi a rămas, în ciuda îndoielilor unora, și la Luceafărul și la echipa națională de juniori. El a infirmat, mai ales prin ceea ce i-a dăruit cu generozitate natura și printr-un regim de antrenament bine dirijat, concluziile pripite ale celor care făceau din el un <<caz>>.”
Luceafărul București a fost înființat în 1978, având ca obiectiv selecționarea permanentă a celor mai talentați copii și juniori din întreaga țară și pregătirea lor în vederea obținerii unor rezultate valoroase la nivel de juniori în competiții internaționale.