Poveștile legendarului Rică Răducanu: Cum a obtinut fotbalistul casă de la primarul Capitalei: „Pai matale Cioara, eu cioară, si plec cu laba goală?”

Pe vremea tovarășilor probleme cu o locuință decentă întâmpinau până și marii fotbaliști ai României. E drept, nu erau ei chiar necăjitii regimului, dar tot trebuiau să facă niște lucruri sau să apeleze la niște strategii pe care fotbaliștii de azi le-ar considera umilitoare. De poveste sau de pomină este episodul relatat de hâtrul Rică Răducanu care, sătul de încercările anemice ale conducătorilor clubului Rapid de ‘a-i face rost” de o locuința, și-a luat inima în dinți și s-a prezentat la tovarășul primar al Bucureștiului, Gheorghe Cioara.

Povestea a fost relatată în variante diferite de Rică, un răsfățat al televiziunilor, dar și de Sorin Satmari în cartea „Rică Răducanu sau prea mare pentru un careu atât de mic”:

Rica Raducanu
Rica Raducanu (colaj wikipedia)

„Mă rugasem de conducătorii Rapidului cu cerul și cu pământul să-mi dea casă, că stăteam într-o bojdeuca, și eram și eu de-acum ditamai jucătorul. Dacă așteptam la mâna ălora care conduceau atunci clubul, putem să mai stau mult și bine în chițimia aia în care-mi bătea broasca cu laba-n geam. M-am sfătuit cu niște rapidiști și m-au învățat să merg la primărie dimineață, la prima ora, când vine tovarășu’ Cioara, care pe atunci era primar general, să-i explic situația. M-am dus la el, m-a primit, m-a ascultat ce m-a ascultat, după care mi-a explicat că nu-mi poate aprobă cererea, că are ceferisti cu câte patru copii, care locuiesc și mai rău că mine. După ce l-am auzit spunându-i aghiotantului să-l cheme pe următorul aflat pe lista de audiențe i-am aruncat niște vorbe așa, la paralizarea adversarului: Ce naiba, tăticu’, tocmai dumneata să-mi faci una că asta? Păi matale Cioara, eu cioara, și plec cu laba goală?… Lui Cioara i-au ieșit ochii din orbite că la melc, a strambat un fel de ras, de ziceam că urmează să scoată pistolul. Numai că el a scos stilorul și… a semnat! Ceea ce nu putusera să-mi rezolve toți președinții Rapidului la un loc, mi-am rezolvat eu în jumătate de ora, cu o poanta din alea de-ale mele…” (de Mircea Bărzoi, I.G.)

NOTĂ: Gheorghe Cioara (n. 1 septembrie 1924, București) a fost un demnitar comunist român, ministru în diferite guverne în perioada 1953-1985 și primar general al Bucureștiului între 1971-1975.

Articolul precedentBilanț coronavirus: Sub 4.500 de cazuri noi și aproape 100 de decese în ultimele 24 de ore
Articolul următorJake Angeli, supranumit „ Șamanul QAnon”, a fost arestat pentru asaltul asupra Capitoliului