Jocurile și preocupările care pun mintea la contribuție ar putea să nu aducă atâtea beneficii sănătății creierului, așa cum ar putea să o facă grădinăritul sau cântatul la un instrument muzical, spun experții, citați de BBC.
Un raport al Global Council on Brain Health recomandă ca oamenii să se implice în activități care să-i stimuleze, cum ar fi să cânte la un instrument, să deseneze, să confecționeze diverse lucruri sau să grădinărească. În documentul citat se precizează: cu cât este mai tânără persoana care începe astfel de activități, cu atât sănătatea creierului va fi menținută mai mult.
Global Council on Brain Health – care este o colaborare între mai mulți oameni de știință, profesioniști din întreaga lume în domeniul sănătății și al politicilor medicale – a efectuat acest raport în ideea de găsi cele mai bune variante de a stimula creierul și de a reduce deprecierea acestuia. Specialiștii contrazic ideea că jocurile de gândire, cum ar fi rebusul, sudoku, puzzle-ul, mențin creierul sănătos. „Dacă cineva joacă un astfel de joc, ar putea să devină bun, antrenându-se, dar numai la acel joc. Asta nu înseamnă că există o îmbunătățire generală a performanțelor, a abilităților cognitive de zi cu zi. De exemplu, nu există vreo dovadă că dacă joci sudoku, asta te va ajuta să-ți chibzuiești mai bine banii“, se arată în raport.
Activități stimulatoare
Raportul recomandă noi activități care implică gândirea, dar și socializarea: cursuri de fotografie, descoperirea arborelui genealogic, cursuri de gătit, grădinărit, învățarea unor noi tehnologii, scrisul, proiecte artistice sau implicarea în acțiuni de voluntariat.
James Goodwin, unul dintre autorii raportului, spune că deprecierea creierului odată cu vârsta este inevitabilă, dar prin aceste activități sănătatea lui poate fi menținută mai mult timp. „Există multe activități pe care le putem începe chiar de azi și care să ajute la sănătatea minții. Dar numai dacă sunt activități noi și care ne solicită atenția și concentrarea. Ar putea fi și activități pe care le faci de obicei, cum ar fi joaca cu nepoții, grădinăritul sau jocul de cărți. Dar cel mai bine este să înveți ceva nou și nu trebuie așteptat până la pensie, când ar putea fi prea târziu, pentru a face ceva ca să ne menținem sănătatea minții.“