Dan Barna, președintele USR, a anunțat faptul că grupurile parlamentare ale USR vor sesiza Curtea Constituțională pentru invalidarea numirilor făcute ieri de parlament, întrucât candidații nu au întrunit numărul de voturi cerut de lege.
„Legea 73/1993, legea Consiliului Legislativ, prevede că numirea președintelui și a președinților de secții se face cu votul majorității deputaților și senatorilor. Această sintagmă tehnică înseamnă că trebuie 50%+1 din votul TUTUROR parlamentarilor, nu doar al celor prezenți, mai precis numirile trebuie făcute în parlamentul actual cu 233 de voturi cel puțin.
Ieri, USR a propus PNL boicotarea ședinței pentru a bloca numirea lui Florin Iordache președinte al Consiliului Legislativ, dar liderul deputaților PNL Florin Roman a respins propunerea și s-a lăudat că partidul său va avea 113 parlamentari la vot ca să îl voteze pe Augustin Zegrean. Au venit doar 36. Dintre care 8 foști traseiști PSD-ALDE: Sorin Cîmpeanu, Daniel Constantin, Damian Florea, Ioan Balint, Remus Borza (deputați), Gioancă Eugen, Marius Nicoară, Ioan Talpoș (senatori). Din cei 36, 16 au votat cu Florin Iordache.
USR depune și un proiect de lege de limitare a mandatelor la Consiliul Legislativ, precum și o procedură de revocare.
Ca și în alte situații în care USR a făcut eforturi să repare dezastrele produse de majoritatea parlamentară, ne așteptăm ca toți deputații și senatorii cu un minim de decență să se alăture acestui demers”, a scris pe Facebook Dan Barna.
Filmul evenimentelor
Ieri, în Parlament, Florin Iordache a fost votat noul președinte al Consiliului Legislativ, cu 145 de voturi pentru și 43 contra.
Funcția de președinte al Consiliului Legislativ este pe viață. Şefii de aici, numiţi prin votul senatorilor şi deputaţilor, nu au o limită de mandat şi nu există nici o procedură prin care să poată fi revocaţi.
Contracandidatul, Austin Zăgrean, fost președinte al CCR, a primit doar 41 de voturi.
Astăzi, Ludovic Orban i-a acuzat pe cei de la USR că l-ar fi votat și ei pe Iordache. În replică, deputatul USR Cătălin Drulă a susținut că acuzațiile PNL sunt „minciuni ordinare” și că, după lupta USR de atâta timp cu Iordache, nu putea să facă un asemenea gest.
Nu la mult timp după acest schimb de acuze, deputatul PSD, Alfred Simonis, a încercat să se dezică de Florin Iordache.
Acesta susține că funcția nu are prea mare importanță, având rol consultativ, când în trecut, chiar PSD invoca că legile guvernului actual nu pot fi promulgate pentru că nu au avizul Consiliului Legislativ.