Reacția UDMR după respingerea instituirii zilei de 15 martie drept Ziua maghiarilor: „Unii duc politica urii”

După ce proiectul de lege conform căruia ziua de 15 martie ar fi urmat să fie declarată Ziua maghiarilor din România a fost respins de Parlament, Kelemen Hunor, președintele UDMR, a declara că decizia este o rezultantă a unei „politici a urii”, transmite Digi24.

Kelemen Hunor a declarat că această măsură nu ar fi lezat demnitatea nimănui și că prin lege nu s-ar fi luat nimic de la altcineva. Proiectul depus în Parlament în 2017 ar fi acordat cetățenilor maghiari dreptul de a-și lua, la cerere, o zi liberă pe data de 15 martie, pentru a participa la manifestațiile organizate cu ocazia Zilei maghiarilor.

De asemenea, conform proiectului, în localitățile în care locuiesc persoane din comunitatea maghiară ar fi urmat să fie organizate manifestații dedicate zilei de 15 martie, al căror cost să fie suportat de bugetul local.

Proiectul a fost respins marți de către Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor.

Ziua de 15 martie este consacrată drept sărbătoare națională a Ungariei, fiind o zi a maghiarilor de pretutindeni. Ziua este sărbătorită în cinstea revoluției maghiare de la 1848, când printre prerogativele cerute de Ungaria Imperiului Austriac se aflau garantarea unor drepturi și libertăți, dar și unirea Transilvaniei cu Ungaria.

 

Articolul precedentMarcel Ciolacu: PSD nu va vota prelungirea stării de alertă în întreaga țară
Articolul următorVloggerul „Colo”: eliberat și plasat sub control judiciar