Noul partid rezultat din fuziunea ALDE și Pro România poate obține 10% la alegerile parlamentare. O spune la RFI liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care face trimitere la scorul cumulat la nivel național al celor două partide, la alegerile locale, în ciuda faptului că nici unul dintre ele nu a reușit să intre în Consiliul General al Capitalei.
Partidul Pro România Social Liberal se vrea o alternativă pe scena politică, declară fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, care speră ca împreună cu Victor Ponta să ducă noua formațiune în viitorul Parlament.
Călin Popescu Tăriceanu spune cum s-a ajuns la această colaborare politică și de ce a picat varianta unei fuziuni între ALDE și PSD: ”Este nevoie de o forță de Opoziție pe scena politică românească. Din păcate, observăm din ce în ce mai mult că PSD-ul pare să nu-și mai dorească guvernarea și ne îndreptăm spre o guvernare PNL-USR. Dacă PSD-ul ar fi vrut să-și asume guvernarea, probabil că ar fi făcut alianțele de la locale și la parlamentare care să-i permită să câștige astăzi Bucureștiul și Sectorul 1 și să constituie cel mai mare grup politic din Parlament, dar aruncarea în aer, în ultima clipă, a alianțelor cu ALDE și Pro România este dovada că PSD-ul nu își dorește guvernarea. Îngrijorarea noastră a dus la crearea acestei formațiuni politice, întrucât tendința pe care noi o sesizăm este una foarte amenințătoare, adică ne aducem aminte de ceea ce s-a întâmplat în 2010, când Traian Băsescu și Guvernul Boc au luat binecunoscutele măsuri de austeritate (…) și acum probabil vom fi în același scenariu”.
Oferta PSD pentru ALDE
Fostul premier precizează că Marcel Ciolacu i-a propus să candideze pe listele PSD: ”Nu era vorba despre o posibilă fuziune. Pot să vă confirm că într-adevăr, domnul Ciolacu ne-a făcut o propunere de a candida pe listele PSD, pentru mine, poate eventual, pentru câțiva colegi și a vorbit de asemenea de o fuziune. Am declinat oferta foarte clar și sunt cel puțin două motive. Primul este distanța ideologică foarte mare între ALDE, ca partid liberal și PSD, ca partid social-democrat. În al doilea rând, niciodată nu mi-am dorit o soluție de salvare individuală pentru mine sau eventual, o soluție pentru mine și câțiva colegi”.
Întrebat dacă nu există o distanță ideologică mare și între ALDE și Pro România, ținând cont că în formațiunea lui Victor Ponta se regăsesc mulți foști membri PSD, Călin Popescu Tăriceanu a răspuns: ”Pro România da, sigur, ca etichetă, putem, eu știu, să avem anumite discuții în legătură cu acest lucru. De aceea, formațiunea pe care noi am creat-o se numește Social Liberal, pentru că cred că în România este în continuare nevoie de politici liberale și bineînțeles de o politică socială coerentă, iar Victor Ponta ca prim-ministru, să fim corecți, a luat foarte-foarte multe măsuri liberale”.
Eșecul de la alegerile locale
Întrebat cum poate să crească noul partid într-un timp atât de scurt, de la alegerile locale până la cele parlamentare, ținând cont de scorul slab cel puțin din Capitală, liderul ALDE a răspuns: ”Da, în Capitală, într-adevăr, scorul a fost slab și explicația este nu una subiectivă, ci am analizat de exemplu sondajele de la exit-poll și jumătate din votanții ALDE s-au dus s-o voteze pe Gabriela Firea, pe teoria votului util, care nu va mai funcționa acum, nu va mai fi vorba de un vot de persoane, ci un vot de partide. Dacă stați și adunați scorurile noastre la nivel național, o să vedeți că în momentul de față, fără să facem campanie, am avea 10% la viitoarele alegeri parlamentare”.
Călin Popescu Tăriceanu le răspunde celor care etichetează fuziunea dintre ALDE și Pro România drept o ”alianță a perdanților”: ”Sigur că a fost o bătălie și în această bătălie am pierdut. Ar fi fost rușinos dacă depuneam armele și plecam acasă. Am pierdut o bătălie, dar nu am pierdut războiul. Ne luptăm în continuare și sunt convins că românii au nevoie de un partid politic care să le susțină interesele, celor care se duc la muncă, celor care creează, celor care sunt în Sănătate sau în Educație, multe categorii care cred că își doresc un viitor mai bun decât cel pe care îl poate asigura PNL-ul împreună cu USR-ul”.