PSD încearcă să amâne alegerile parlamentare

Adrian Dohotaru, deputat independent, a depus un proiect de lege care fixează alegerile pe 14 martie 2021, scrie adevarul.ro.

Dohotaru, politician de stânga, a fost ales pe listele USR, însă a demisionat din partid şi a ajuns în anturajul PSD. Potrivit CCR, Parlamentul stabileşte data alegerilor. Constituţia spune că mandatul Parlamentului poate fi prelungit cu maximum 3 luni.

Redăm mai jos articolul din Constituție care se referă la posibilitatea amânării alegerilor:

ARTICOLUL 63

(1) Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora.

(2) Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.

(3) Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea Preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri.

(4) Mandatul Camerelor se prelungeşte până la întrunirea legală a noului Parlament. În această perioadă nu poate fi revizuită Constituţia şi nu pot fi adoptate, modificate sau abrogate legi organice.

(5) Proiectele de legi sau propunerile legislative înscrise pe ordinea de zi a Parlamentului precedent îşi continuă procedura în noul Parlament.

 

 

Articolul precedentUE avertizează Turcia cu privire la sancțiuni legate de „provocări” în Mediterana
Articolul următorBilanț coronavirus: 2.343 de cazuri noi și 53 de decese în ultimele 24 de ore