Klaus Iohannis participă astăzi la reuniunea Consiliului European, organizată prin teleconferință

Președintele Klaus Iohannis urmează să participe astăzi la reuniunea Consiliului European, organizată prin teleconferință, transmite Agerpres

Pe ordinea de zi a întâlnirii se află Planul de relansare economică şi Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 revizuit, ambele propuse de către Comisia Europeană. De asemenea, se vor negocia relațiile viitoare dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie, care se află în sinuosul proces de părăsire a Uniunii Europene.

Planul de relansare economică, propus de Comisia Europeană și denumit Next Generation EU, cuprinde măsuri a cărora fezabilitate va fi discutată astăzi de șefii de stat și de guvern din statele membre ale Uniunii, în funcție de punctele prioritare de interes pe care fiecare stat le are.

Ulterior reuniunii, președintele Consiliului European, Charles Michel, va prezenta varianta revizuită a pachetului de negocieri pentru bugetul Uniunii Europene în anii 2021-2027, care trebuie corelat cu planul de relansare economică.

Dintr-un comunicat al Administrației Prezidențiale emis cu ocazia reuniunii Consiliului European de astăzi, reiese că președintele Klaus Iohannis intenționează să susțină acordarea ajutorului financiar tuturor statelor membre UE, în funcție de măsura în care au fost afectate de pandemie. De asemenea, președintele va reafirma sprijinul pe care România îl acordă negocierilor în vederea stabilirii cât mai rapide a bugetului UE pentru anii 2021-2027.

La 10 martie 2020, Charles Michel, președintele Consiliului European, a propus un buget pentru perioada 2021-2027 compus din 1,074% din Produsul Național Brut al statelor membre, similar cu cel propus de Comisia Europeană, de 1,1% din PNB. În schimb, propunerea făcută de Parlamentul Europeană este cu mult mai ambițioasă, procentul sugerat fiind de 1,3% din PNB.

Articolul precedentScena politică din Bulgaria, zguduită de scandaluri: Fotografii cu teancuri de bani din dormitorul premierului Borisov
Articolul următorAmbasada Germaniei: prim-ministrul Renaniei nu a intenționat să învinovățească muncitorii români și bulgari pentru răspândirea covid-19