Inițiativa ”Fără penali în funcții publice”, blocată în Senat / Ședința a fost suspendată din lipsă de cvorum

Astăzi se votează inițiativa USR ”Fără penali în funcții publice” în Senat. Este nevoie de 90 de voturi pentru ca inițiativa votată de peste 1 milion de români să fie adoptată. Pe lângă primul proiect, senatorii mai trebuie să voteze și cererea de reexaminare a legii care stabilește că data scrutinului parlamentar este stabilită tot de acesta și nu de guvern, cerere formulată de Klaus Iohannis. 

UPDATE PNL și USR au decis să boicoteze ședința, așa că ședința a fost suspendată din lipsă de cvorum.

Liderul USR, Dan Barna, a anunțat că USR nu va participa la ședință în condițiile în care nu se va lua în considerare votul telefonic, pentru că, spune el, „nu există nicio șansă ca inițiativa să devină astăzi realitate”. Liderul USR consideră că nu există nicio posibilitate ca 90 de senatori să voteze fizic și favorabil pentru inițiativa cetățenească.

Dan Barna trăgea un semnal de alarmă ieri pe Facebook că s-ar putea invoca ”tertipuri”, cum ar fi acela că Comisia juridică nu a dat raportul favorabil inițiativei cetățenești. Liderul USR susține că „Comisia Juridica condusă de Șerban Nicolae ține de luni de zile în sertar inițiativa”. În plus, ”Fără penali” a primit raport favorabil din partea Comisiei de constituţionalitate a Senatului.

Președintele USR consideră că „e musai să fie adoptată inițiativa în Senat, pentru ca referendumul Fără Penali să aibă loc odată cu alegerile parlamentare din 6 decembrie”.

PNL și PSD anunțaseră anterior, în diferite ocazii, că vor vota inițiativa ”Fără penali”. Inițiativa a trecut în prealabil și de votul Camerei Deputaților.

Articolul precedentBilanț coronavirus: Peste 200 de morți și aproape 10.000 de cazuri noi
Articolul următorRomânia acordă 250.000 euro pentru presa independentă și societatea civilă din Republica Moldova!