Guvernul Ungariei răspunde acuzațiilor actorului George Clooney: „Nu este un oracol politic global”

Guvernul Ungariei i-a răspuns George Clooney, după ce actorul l-a descris pe prim-ministrul Viktor Orban drept un exemplu de furie și ură în lume care ar putea alimenta un viitor autoritar. Autoritățile ungare consideră remarcile lui Clooney „prostești”, scrie Reuters

Vorbind despre realizarea filmului său Midnight Sky, în care joacă rolul unui om de știință într-o lume post-apocaliptică, Clooney a declarat revistei GQ: „Nu am fost în mijlocul unei pandemii când am filmat, dar au fost încă toate aceste alte elemente, aceste elemente ale urii și furie trăind cu toții în acest moment al istoriei, peste tot în lume – gândiți-vă la Bolsonaro în Brazilia sau la Orban în Ungaria.”

Actorul a continuat: „Uită-te în jur. Multă furie și ură. (Noul meu film) are loc în 2049. Dacă ne uităm, acest lucru ar putea fi realitatea noastră dacă acest tip de ură este lăsat să se aprindă”.

Orban, care a fost la putere de mai bine de un deceniu, a construit un regim autoritarist-iliberal, cu un stat centralizat, o elită de afaceri loială și o ideologie guvernamentală tot mai naționalistă.

Criticat de ani de zile de colegii din Uniunea Europeană pentru erodarea statului de drept și a libertăților civile din Ungaria, Orban și aliații săi polonezi luptă împotriva noilor reguli ale UE care impun standarde democratice.

Ungaria, reacție imediată

Solicitat de televiziunea de stat să comenteze afirmațiile lui Clooney, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Ors Farkas, a declarat că actorul a exprimat mesajul pro-imigrație al miliardarului liberal american american George Soros, un promotor al societăților deschise și un adversar al lui Orban de multă vreme.

Cuvintele lui Clooney au fost „prostești”, a scris purtătorul de cuvânt al afacerilor externe Tamas Menczer pe Facebook.

„George Clooney este un actor bun, așa că merită respect, dar … nimeni nu ar trebui să-l trateze ca pe un oracol politic global”, a declarat Menczer canalului de știri pro-Orban, HirTV, luni târziu.

„Are oameni care îi șoptesc ce să spună”,  a continuat acesta.

”Războiul” continuă

George Clooney nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Prin intermediul unui purtător de cuvânt, actorul a lansat o declarație pe site-ul de știri maghiar Telex.hu luni, spunând că „mașina de propagandă a lui Orban minte, și creează opresiune”, adăugând că l-a întâlnit o singură dată pe George Soros.

„Mi-ar fi rușine dacă nu aș vorbi împotriva tipului de autoritarism (tipic) regimului Orban”, a spus Clooney în declarație.

„Am fost (în Ungaria) la începutul anilor 2000 și am mers pe malul Dunării. În acel moment, Ungaria era un exemplu strălucitor de succes democratic … Aștept cu nerăbdare ziua în care Ungaria îmbrățișează ceea ce a fost odată”, a încheiat Clooney.

Articolul precedentJudecătorii au interzis pelerinajul de Sf. Andrei / Cererea lui ÎPS Teodosie a fost respinsă
Articolul următorTradiție americană: Trump a ”grațiat” un curcan înainte de Ziua Recunoștinței, dar a evitat orice contact cu presa