Detalii despre cine sunt aspiranții la funcția de primar general al Bucureștiului

18 candidanți au intra oficial în competiția pentru funcția de primar general al Capitalei la alegerile din 27 septembrie 2020.

Gabriela Firea este actualul primar General al Municipiului București, aleasă în cadrul alegerilor din 5 iunie 2016. Fostă jurnalistă și membră a PSD din 2012, Firea a ocupat funcții precum consilier pentru relații publice și imagine a premierului Mugur Isărescu, purtător de cuvânt și secretar de stat, precum și șefă a Departamentului pentru Comunicare din cadrul Guvernului Mugur Isărescu.

Nicușor Dan, activist civic și matematician, actual deputat, este candidatul independent al dreptei la Primăria Municipiului București, bucurându-se de susținerea PNL și a USR-PLUS. Cunoscut drept inițiator și fost președinte al USR, Nicușor Dan a mai candidat pentru funcția de primar general al Bucureștiului în 2012 și 2016, în cele din urmă fiind ales consilier general, după ce a obținut locul 2 în alegeri, cu un procent de 30,5%.

Traian Băsescu deține funcția de europarlamentar din iulie 2019, unde a fost cap de listă din partea PMP. Băsescu a fost președinte al României în perioada 2004-2014, anterior fiind primar general al municipiului București.

Călin Popescu Tăriceanu este candidatul din partea ALDE. În prezent ocupă funcția de senator și președinte al ALDE, iar între anii 2004-2008 a fost prim-ministrul României. De asemenea, Tăriceanu a candidat în 2014 la alegerile prezidențiale unde a obținut, în primul tur de scrutin, 5,36% din voturi.

Florin Călinescu este un actor de film, radio, teatru și voce, cunoscut publicului pentru rolul de jurat din cadrul emisiunii „Românii au talent”. Acesta candidează din partea Partidului Verde, al cărui președinte și inițiator este. Printre principiile și obiectivele partidului se numără responsabilitatea față de mediu și promovarea tehnologiilor verzi.

Ilan Laufer este un cunoscut om de afaceri care a deținut funcția de ministru pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat în Guvernul Tudose. Acesta candidează din partea Platformei Social Liberale, formațiune politică pe care a înființat-o după ce a părăsit PSD.

Ioan Sîrbu este candidatul din partea PRO România pentru Primăria Capitalei. Fost director al Spitalului Militar Central și ex-șef al Direcției Medicale a Armatei, acesta a fost consilier la Ministerul Educației și șeful direcției militare din Ministerul Apărării Naționale.

Claudiu Târziu este jurnalist și scriitor, co-președintel al Alianței pentru Unirea Românilor, din partea căreia candidează pentru funcția de primar general al Bucureștiului. Doctrina AUR se sprijină pe patru piloni: familia, patria, credința și libertatea.

Alexandru Ion Coita este președintele Partidului Republican din România, din partea căruia candidează. În 2012 a fost numit secretar de stat la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, iar în 2019 a fost consilier onorific al premierului Dăncilă.

Bogdan Stanoevici este actor, susținut în alegeri de ADER, partid naționat de centru stânga. A fost ministru pentru românii de pretutindeni în Guvernul Ponta în perioada martie-decembrie 2014, apoi secretar de stat al Ministerului Culturii, din ianuarie până în decembrie 2015, când a fost demis din această funcție. Totodată, acesta a candidat la alegerile prezidențiale din 2019.

Radu Ghidău, avocat, fost deputat în legislatura 1996-2000, din 2019 este președintele Alianței Național Țărăniste, din partea căreia candidează pentru alegerile locale din municipiul București. Sloganul său de campanie este: București. Un oraș. Un primar.

Octavian Bădescu este economist și antreprenor și candidează independent pentru funcția de primar al Capitalei. Este proprietarul companiei de consultanță imobiliară Freedom Group și fondatorul companiei de curierat Sameday Courier.

Radu Octavian Moraru este un candidat independent, în prezent activând în domeniul controlului traficului aerian.

John-Ion Banu, politician și om de afaceri, este candidatul propus de Partidul Națiunea Română pentru alegerile locale din toamnă. De asemenea, Banu a candidat la alegerile prezidențiale din 2019.

Sebastian-Constantin Popescu este susținut de Partidul Noua Românie, al cărui fondator este. De profesie medic veterinar, apoi jurnalist, Popescu s-a aflat pe listele din 2019, atunci când a candidat pentru alegerile prezidențiale.

Magdalena Valentina Bistricean, economist, candidează din partea Partidului Ecologist Român. A deținut funcția de purtător de cuvânt al PMP și cea de vicepreședinte al organizației PMP București, din care a demisionat în 2018.

Ileana Daniela Nănău este inginer și a fost propusă pentru funcția de primar al Capitalei de către Partidul România Mare, fondat de Corneliu Vadim Tudor. PRM se declară partid de stânga, de orientare națională, afirmând că militează pentru revenirea la hotarele istorice ale României Mari.

Cătălin Ioan Berenghi candidează independent și este, în prezent, ghid montan. A candidat la alegerile locale pentru primăria Capitalei din 2016, iar mai apoi și-a anunțat intenția de a candida și la prezidențialele din 2019, din partea partidului DAC.

Alegerile locale din acest an vor avea loc în data de 27 septembrie, începând cu ora 07,00 dimineața și se vor încheia, seara, la ora 21,00. Campania electorală va începe pe 28 august, cu 30 de zile înainte de data alegerilor, și se va încheia pe 26 septembrie, la ora 07,00 dimineața. În total, la urne sunt așteptați 19.004.986 de cetățeni, cu 21,4 mii mai mulți față de ultima informare publică a AEP.

Articolul precedentEconomia Germaniei, puternic lovită de pandemie: deficitul conturilor publice a ajuns la 3,2% din PIB
Articolul următorFost gimnast și campion de automobilism a adus în România kartingul electric