Comisia de la Veneția a primit cererea de revocare a lui Tudorel Toader

Comisia de la Veneția a primit cererea Guvernului României de a retrage titulatura de membru lui Tudorel Toader. Fostul Ministru al Justiției este deocamdată reprezentatul României în Comisie, iar cererea de retragere din această calitate a fost formulată în urma decizie CEDO în favoarea Laurei Codruța Kovesi, notează Ziare.com.

Panos Kakaviatos, purtăorul de cuvânt al Comisie, a declarat că mandatul lui Tudorel Toader ar fi trebuit să se încheie în mai 2022 și că în condițiile de față nu este clar dacă se va încheia sau nu mai repede.

Revocarea lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneția a fost pusă în discuție imediat după ce CEDO a pronunța decizia în cazul Kovesi, constatând că multe dintre drepturile acesteia au fost încălcate în perioada în care Tudorel Toader a ocupat funcția de Ministru al Justiției.

Procedura de revocare este una dificil de realizat. Conform procedurilor, încetarea mandatului este posibilă în cele trei cazuri: dacă membrul cere demisia, dacă membrul este demis printr-un vot al Comisiei (cu o majoritate de două treimi) sau dacă termenul stabilit de patru ani expiră, atât timp cât mandatul nu a fost prelungit. În cazul lui Tudorel Toader, mandatul a fost prelungit cu patru ani în 2018.

Articolul precedentLiviu Dragnea a pierdut la Tribunalul UE procesul împotriva Comisiei Europene, prin care încerca să anuleze dosarul Tel Drum
Articolul următorTrump amenință cu închiderea rețelelor de social media