Calendarul zilei 6 martie

În anul 1475, se naște Michelangelo Buonarroti, sculptor, pictor, arhitect și poet italian, recunoscut ca cel mai de seamă artist renascentist. Este cunoscut mai ales pentru că a pictat plafonul Capelei Sixtine, o suprafață de aproape 500 de metri pătrați. Lucrarea a durat 4 ani.
La 6 martie 1869, Dimitri Mendeleev prezintă prima varianta a tabelului periodic al elementelor. El a prezis unele proprietăți ale elementelor încă nedescoperite, care păreau să lipsească din tabel. Majoritatea predicțiilor s-au dovedit a fi adevărate mai târziu.
În anul 1897, intră în vigoare Legea repausului în zilele de duminică și sărbători. Potrivit legii, era liberă doar dimineața de duminică și alte 14 sărbători pe an.
În anul 1941, la Opera Română din București, are loc premiera operei Alexandru Lăpușneanu, de Alexandru Zirra, unul dintre pionierii muzicii de operă românești.
La 6 martie 1945 este instaurat regimul Petru Groza. Sub presiunea militară sovietică, regele Mihai I este nevoit să accepte numirea lui Petru Groza ca prim-ministru, iar acesta formează un nou guvern, în care ministerele cheie erau deținute de comuniști.

Articolul precedentMagazinul Cocor
Articolul următorHoroscop 7 martie