Florin Cîțu: Există probabilitatea foarte mare să nu avem recesiune tehnică / Ce spun datele Comisiei Europene

”Masurile luate de noi, guvernul liberal, împreună cu cifrele pentru primul trimestru, îmi dau încrederea că economia începe să și revină din trimestrul trei și vom avea o dinamica în V. Există probabilitatea foarte mare să nu avem două trimestre consecutive de contracție a economiei. Adică să evităm recesiunea tehnică.”, a declarat ministrul Florin Cîțu pe pagina sa de Facebook.

Cîțu spune că în 2020 nu mai putem avea creșterea economica estimată la începutul anului și că vom avea un deficit mai mare.

Ce crede guvernul și ce prognozează Comisia Europeană:

  • Produsul interb brut (PIB) al României va scădea cu 6% în anul 2020 (față de 2019), dar va reintra pe creștere, cu 4,2% în 2021 (față de 2020). Consumul privat, principalul motor al creșterii din ultimii ani, este de așteptat să fie grav afectat de măsurile de lockdown.
  • Deficitul bugetar va crește de la 4,3% în 2019 la 9,25% în 2020 și la 11,4% în 2021, pe seama majorării cheltuielilor cu măsurile de combatere a crizei COVID-19, dar și a majorării preconizate a pensiilor cu 40%, din septembrie 2020, prin legea pensiilor.

Ce înseamnă o creștere economică în V

Acesta a fost cel mai optimist scenariu când au fost luate măsuri de izolare pentru a preveni răspândirea epidemiei. Susținătorii curbei V s-au așteptat atunci la daune limitate datorită măsurilor precum șomajul parțial în companii. De asemenea, au pariat pe o redresare rapidă a consumului, datorită economiilor acumulate în timpul închiderii.

Pe măsură ce criza continuă, acest scenariu este din ce în ce mai puțin probabil.

Acest lucru nu împiedică anumite instituții să creadă încă în această revenire. Banca Angliei, de exemplu, care prognozează o scădere de 14% a PIB-ului britanic în acest an, speră că pierderea va fi ștersă în 2021, cu o revenire de 15% a activității.

România:

Ministrul de Finanțe Florin Cîțu a declarat marți, la Digi 24, că economia României va avea o revenire în V și a adus mai multe argumente în acest sens. Potrivit ministrului, economia are potențial să revină rapid la finalul anului la creșterea de la început.

Sunt mai multe motive pentru care Citu vede revenirea în V:

  • din primul moment s-a răspuns cu politica monetară și fiscală.
  • în alte crize era urmarea unor falimente foarte mari, aici e vorba de înghețarea capacității de producție, la companii au rămas resurse care pot fi utilizate.
  • s-au luat măsuri care împreună au menținut capacitatea de producție și după ce trece criza putem reveni, companiile nu sunt închise ca la alte crize.
  • reacția rapidă a politicii monetare va face revenirea să fie în V.
  • producția în România a unor lucruri pe care le importam e o soluție pe termen scurt si va ajuta economia.
  • zonele afectate în criză nu au contribuții foarte mari la PIB, nu avem șoc negativ asupra economiei foarte mare și nu avem nevoie de foarte mulți bani de la buget să susținem aceste sectoare.
Articolul precedentBundesliga: un experiment fără fani, începând din acest weekend
Articolul următorSlovenia, prima națiune europeană care declară sfârșitul epidemiei