Uğur Șahin, directorul BioNTech: Vaccinul nostru poate pune capăt pandemiei

Compania germană BioNTech și gigantul farmaceutic american Pfizer au anunțat, luni, printr-un comunicat de presă, că potențialul lor vaccin dezvoltat în comun a depășit așteptările în studiile esențiale de fază 3, dovedindu-se eficient în proporție de 90% în ceea ce privește împiedicarea oamenilor de a se îmbolnăvi.

Cu toate acestea, lipsa seturilor complete de date din studiile în curs nu a oferit încă un răspuns întrebării dacă vaccinul este eficient și pentru cei cu infecții asimptomatice, scrie The Guardian.

”A fost posibil ca virusul să nu fie cu adevărat vizat de vaccin, să-și găsească drumul în celule și să continue să îmbolnăvească oamenii. Acum știm că vaccinurile pot învinge acest virus”, a spus Șahin.

Șahin mai spune că vaccinul testat a fost ”cel mai eficient candidat care a rezultat  din studiile companiei, atacând coronavirusul în mai multe moduri decât într-unul”.

”Vaccinul împiedică noul coronavirus să aibă acces la celulele noastre. Dar chiar dacă virusul reușește să găsească o cale de intrare, atunci celulele T îl lovește peste cap și îl elimină.

Am antrenat foarte bine sistemul imunitar pentru a perfecționa aceste două mișcări defensive. Acum știm că virusul nu se poate apăra împotriva acestor mecanisme”, a mai spus Șahin.

”Până acum avem doar indicii indirecte cu privire la durata imunității. Studiile efectuate pe pacienți cu Covid-19 au arătat că cei cu un răspuns imun puternic încă îl păstrează și după 6 luni”, a mai spus specialistul.

Cercetătorii de la BioNTech și Pfizer, spun că vaccinul pe care l-au dezvoltat are capacitatea de a pune capăt pandemiei de coronavirus care ține pe loc întreaga planetă da mai bine de 9 luni de zile.

Dacă întrebarea este dacă putem opri această pandemie cu acest vaccin, atunci răspunsul meu este: da”, a concluzionat Uğur Șahin.

Citește și:

 

Articolul precedentRafila, despre vaccinarea anti-COVID: Cu siguranţă, nu va fi obligatorie
Articolul următorChina îl felicită pe Joe Biden pentru câștigarea alegerilor după zile de tăcere