În timp ce Ivan Safronov a fost condus în instanță, cu mâinile încătușate și cu capul împins în jos de către doi paznici mascați a strigat „Nu sunt vinovat”, către mulțimea de suporteri strânși în fața judecătoriei, potrivit BBC.
Arestarea fostului corespondent militar i-a șocat pe colegii jurnaliștilor ruși, care descriu afirmația serviciului de securitate FSB că a înmânat secrete de stat informațiilor cehe drept „absurdă”.
Kremlinul a lăudat lucrarea „de înaltă calitate” a contraspionajului rusesc, dar niciuna din dovezile „trădării” lui Ivan Safronov nu a fost făcută publică.
Așadar, unii se tem că arestarea lui este un spectacol de forță din partea FSB, pe fondul creșterii detențiilor pentru trădare și spionaj, atât de grozav, încât se poate vorbi despre „mania spion”.
„Puțin nu este interest de ce crede cineva. Primul meu gând a fost că m-aș fi întors două decenii într-o mașină a timpului”, spune Grigory Pasko, amintind de urmărirea sa în 1997 – ultima dată când un jurnalist rus a fost acuzat de trădare.
Pasko a fost, de asemenea, corespondent militar și a scris pe larg despre încălcările mediului din partea marinei ruse. Inițial eliberat de transmiterea informațiilor clasificate în Japonia, el a fost condamnat la patru ani la o rejudecare din 2001.
Afacerea a stârnit o reacție publică atât acasă, cât și în străinătate, iar el a fost în cele din urmă eliberat sub formă de libertate conditionată, la momentul respectiv.
„Cred că le-a fost teamă să atingă jurnaliștii după aceea”, a declarat Pasko pentru BBC săptămâna aceasta.
„Pe atunci, Rusia avea o reputație internațională. A fost inclusă în structurile internaționale și a avut grijă de opinia lumii”, susține el.
„Acum, Vladimir Puțin este la putere de 20 de ani și nu-i pasă ce crede cineva”, spune el, subliniind că președintele Rusiei tocmai a modificat Constituția.