INTERVIU Educatoare de la o grădiniță din Brașov: Doar cine nu a vrut, nu a făcut eforturi de adaptare / Faptul că nu există contact direct este un lucru greu pentru toți

După sectorul sănătății și cel HoReCa, poate cel mai afectat sector este cel al educației. De luni bune, sentimentul că școala online nu va da roade circulă în România. De la elevi la profesori, părerile sunt împărțite. Cu toate acestea, care este situația ”la firul ierbii”, acolo unde copilul își începe parcursul în sistemul educațional românesc? 

Punct.News a vorbit cu o educatoare la grupa mică într-o grădiniță brașoveană pentru a afla cum se desfășoară activitatea în partea sistemului educațional unde copiii iau pentru prima oară contact cu sistemul educațional.

Reporter: Știind că învățământul online a început de anul trecut, dacă ar fi să faceți o paralelă, s-a îmbunătățit ceva de anul trecut cu privire la interesul autorităților pentru predarea în sine?

Educator: Categoric nu. Acum, cine și-a dat interesul și-a îmbunătățit abilitățile de a lucra pe laptop. Adică am descoperit anumite site-uri care la lucrul față în față nu te interesau. Am găsit o grămadă de site-uri care te ajută să creezi activități pentru copil în mediul online. Activitățile sunt pentru toate nivelurile, de la 3 ani la clasa a-XII-a.

Rep: Ați primit vreun fel de oportunitate de a vă putea perfecționa abilitățile de învățare online? Vreun curs oferit de ministerul educației?

Educator: Da, Casa Corpului Didactic din Brașov a oferit cursuri gratuite. Vorbim despre 3 cursuri de 12 ore și destule webinarii. Nu le-au făcut o dată, le-au repetat de vreo 3-4 ori din iulie și până în octombrie. Doar cine nu a vrut nu a făcut și doar cine nu a vrut nu a făcut un efort să caute toate site-urile.

Grădinița pe timp de pandemie (sursa foto: Știrile Pro Tv / Youtube)

Rep: Cum arată o zi obișnuită din procesul învățare online la grupa mică?

Educator: Aici depinde. La noi, la grădiniță, nu prea merge cu învățatul online, mai ales cu copiii mici, este delicat. Ei nu pot sta în fața unui calculator mai mult de 10-15 minute și nu poți să expui copilul în fața device-ului mai mult de atât. Preferăm să lucrăm prin alte activități, cu ajutorul părinților, consiliindu-i pe toți. Bineînțeles, facem activități online și cu copiii și cu părinții. Mergem în acest ritm o dată, de două ori pe săptămână, în funcție de programul părinților. Ne vedem cu ei, cât se poate, în jurul orei 18.

Rep: Deci nu se poate respecta un program fix, ca în cazul ciclurilor mai mari?

Educator: Nu se poate oricum program fix. Noi mergem pe activități. În fiecare săptămână avem alocat timp tuturor materiilor de bază care sunt și la ciclurile mai mari, dar noi le organizăm în funcție de curba de efort. Nu putem să facem matematică luni și vineri, atunci când, de exemplu, copilul vine după o săptămână plină și obosește.

Rep: Și copiii sunt receptivi la acest nou tip de organizare și la noile activități?

Educator: Feedbackul pe care l-am primit noi de la părinți este chiar extraordinar. Părinți lucrează și ei cu copiii, îi stimulează și sunt mulțumiți pentru că integrăm și activități cu experimente. Avem, de exemplu, jocuri și mișcări de înviorare dimineața, mișcare și între activitățile pe care le propunem. Evităm să le dăm copiilor să lucreze pe fișe pentru că nu este indicat și nu știm care sunt condițiile de acasă ale copiilor, dacă acasă există imprimantă sau nu. Atunci preferăm activități în care copilul ascultă și lucrează ce i se spune. Preferăm să facem activitățile cum este normal la grădiniță, prin joc.

Rep: Cum faceți, de exemplu, la matematică?

Educator: Utilizăm formele. Folosim lucruri concrete. La muzică, un alt exemplu, copilul audiază diferite activități. La sunete înalte și joase, folosim pahare, astfel copilul ascultă sunetele și copilul interiorizează mult mai bine prin joc. Percepe activitățile ca pe jocuri.

școala, pandemie
Școala în pandemie (sursa foto: Știrile Pro Tv / Youtube)

Rep: Ce probleme ați întâmpinat în această perioadă?

Educator: Sincer, eu nu am întâmpinat mari probleme. Singura problemă este că nu poți să întâlnești părintele față în față. Pentru noi este un lucru foarte dificil. Pentru că înainte de închiderea unităților de învățământ, orele se făceau față în față și nici atunci părinți nu aveau voie în incinta grădiniței pentru a nu exista contaminare, mi s-a întâmplat să mă întâlnesc cu un copil și un membru de-a familiei lui pe stradă și acesta din urmă să nu știe cine sunt. Este o problemă foarte mare pentru că cealaltă persoană nu știe cine este și lucrurile devin delicate.

Rep: Pe copii cum îi simțiți? Sunt afectați le lipsa contactului direct?

Educator: Copiii sunt foarte fericiți să se vadă între ei. Deci la întâlnirile online, stau apropiați de laptop să se vadă unii pe alții. Cred că sunt prea mici să ne putem da seama dacă sunt totuși afectați sau nu. La școală poate că ne putem da seama dacă elevii sunt afectați, dar la grădiniță, nu am resimțit lucrul acesta. Contribuie și faptul că vin direct din familie și nu au intrat încă în ritm. Poate că este mai bine pentru că, știm cu toții, copilul când vine la grădiniță deseori suferă și plânge după părinți. Totuși, faptul că nu mai există contact direct, este un lucru foarte greu pentru toți oamenii.

Rep: Pe viitor, ce veți face pentru pregătirea dumneavoastră profesională în contextul învățării online?

Educator: Eu am parcurs toate cursurile online care mi s-au oferit și chiar am încercat să lucrez pe toate site-urile care mi s-au oferit încercând să creez abilități copiilor. Am încercat folosirea unor mici puzzle-uri online, folosirea culorilor, exerciții de asamblare. Dacă în viitor se va continua cu învățarea online, vom crea ceea ce vrem noi pentru temele pe care ni le propunem pentru că se pot crea o groază de joculețe interactive pentru copii. Din acestea ei și învață dar se și simt bine făcându-le.

reguli, evitare, coronavirus, grădinițe
Reguli pentru evitarea răspândirii noului coronavirus la grădinițe (sursa foto: Știrile Pro Tv / Youtube)

Rep: Cum credeți că va afecta pandemia sistemul educațional?

Educator: Probabil copiii, elevii, vor fi afectați. Este greu pentru un copil să stea 4 ore, cum stau cei de la școală, la ore, pentru ca mai apoi să-ți faci și lecțiile. Una este să stai, începând de la 6-7 ani în mediul virtual atâtea ore, și alta este să interacționezi cu ceilalți. Interacțiunea umană este foarte mult afectată și nu este un lucru bun. Pierderile care vor fi cred că le vom vedea atunci când această generație va termina școala. Va fi de recuperat destul de mult. Pe mine sincer nu m-a afectat foarte mult pentru că la grupa mică avem timp să recuperăm. Dar pentru anii mai mari, categoric este o pierdere mare.

 

Articolul precedentBilanț coronavirus: Nou record de pacienți la ATI – 1.205, 9.739 de cazuri noi și 169 de decese
Articolul următorComisia Europeană a aprobat un contract cu Moderna pentru a asigura accesul la un potențial vaccin anti-Covid