Vacinul chinezesc anti-Covid Sinovac, doar 50,4% eficient, susțin cercetătorii brazilieni

Vaccinul anti-coronavirus dezvoltat de Sinovac, companie din China, s-a dovedit a fi eficient în 50,4% din cazuri în studiile clinice din Brazilia, potrivit ultimelor rezultate publicate de cercetători, informează BBC.

Ultimele concluzii arată că vaccinul este semnificativ mai puțin eficient decât datele sugerate anterior, puțin peste 50%.

Vaccinul chinezesc este unul dintre cele două pe care guvernul brazilian le-a agreat. Brazilia a fost una dintre țările cele mai afectate de Covid-19.

Sinovac, o companie biofarmaceutică din Beijing, se află în spatele CoronaVac, un vaccin inactivat. Funcționează prin utilizarea particulelor virale ucise pentru a expune sistemul imunitar al organismului la virus fără a risca un răspuns grav la boală.

Mai multe țări, inclusiv Indonezia, Turcia și Singapore, au făcut comenzi pentru vaccin.

Săptămâna trecută, cercetătorii de la Institutul Butantan, care a efectuat studiile în Brazilia, au anunțat că vaccinul a avut o eficacitate de 78% împotriva cazurilor „ușoare până la severe” de Covid-19.

Dar marți, aceștia au dezvăluit că calculele pentru această cifră nu includeau date de la un grup de „infecții foarte ușoare” în rândul celor care au primit vaccinul care nu a necesitat asistență clinică.

Odată cu includerea acestor date, rata de eficacitate a scăzut la 50,4%. Butantan a subliniat că vaccinul este 78% eficient în prevenirea cazurilor ușoare care au necesitat tratament și 100% eficient în eliminarea cazurilor moderate până la grave.

Studiile Sinovac au dat rezultate diferite în țările în care a fost testat.

Luna trecută, cercetătorii turci au spus că vaccinul Sinovac este eficient cu 91,25%, în timp ce Indonezia, care și-a lansat miercuri programul de vaccinare în masă, a declarat că este eficient cu 65,3% din cazuri. Ambele au fost rezultate intermediare ale studiilor în stadii avansate.

Au existat îngrijorări și critici conform cărora studiile chineze nu sunt supuse aceluiași control și acelorași niveluri de transparență ca ale omologilor săi occidentali.

Atât vaccinul Sinovac, cât și vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford și firma farmaceutică AstraZeneca, au cereri de autorizare de utilizare de urgență în așteptare la autoritățile de reglementare din Brazilia.

Articolul precedentUn programator a câștigat acum zece ani 7.000 de Bitcoin / Acum, când valorează o avere, bărbatul nu mai știe parola
Articolul următorSindicaliști din poliție, administrație publică, asistență socială și penitenciare, miting astăzi la Ministerul Muncii