Biden face primii pași pentru susținerea ONG-urilor pro avort anulând legea susținută de Trump

În ajunul mobilizării anuale anti-avort, Joe Biden a anunțat joi că ar putea reveni la finanțarea americană a asociațiilor străine care facilitează accesul femeilor la avort, dar avansează cu prudență pe acest teren foarte sensibil din Statele Unite, potrivit AFP.

Noul președinte va semna un decret la prânz pentru abolirea „politicii Mexico City”, care interzice Statelor Unite să finanțeze orice ONG internațional de îndată ce va oferi chiar sfaturi privind avortul.

O puternică temă politică de zeci de ani, această regulă a fost introdusă de administrația republicană a lui Ronald Reagan, anulată de fiecare președinte democratic și reintegrată de fiecare republican.

Potrivit unui raport guvernamental, a avut un impact asupra a 1.300 de proiecte internaționale în 2018 și a forțat ONG-urile din acel an să renunțe la peste 150 de milioane de dolari.

Avortul a fost legal în Statele Unite de la o decizie a Curții Supreme din 1973, dar împarte în continuare puternic populația americană, opoziția fiind încă foarte puternică în cercurile religioase.

Ca în fiecare an în jurul datei aniversare a acestei opriri istorice, adversarii avortului au planificat să fie audiați vineri. Dar pandemia obligă, „marșul” lor va fi virtual spre deosebire de anul trecut la care a participat Donald Trump.

Articolul precedentComisia Europeană prelungeşte cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat, pentru a sprijini economia
Articolul următorVIDEO SUA: Momentul în care un interlop român este împușcat în cap