Regele Spaniei se distanțează de tatăl său, pe fondul acuzațiilor unui transfer de 100 de milioane de dolari de la fostul monarh saudit

Chiar în timp ce Spania luptă împotriva coronavirusului, premierul Pedro Sanchez spune că există o altă problemă în privința căreia „toți spaniolii sunt îngrijorați” – „rapoartele neliniștitoare” despre finanțele întunecate ale familiei regale, scrie CNN.

„Această problemă ne deranjează pe toți, inclusiv pe mine”, a spus Sanchez la televiziunea națională luna aceasta.

Presa spaniolă raportează acum aproape zilnic despre presupusele relații financiare ale fostului rege Juan Carlos I, chiar înainte de a abdica în 2014 și despre eforturile fiului său, regele Felipe al VI-lea, actualul șef al statului din Spania, de a se distanța de tatăl său.

„Sistemul judiciar este în lucru”, a spus Sanchez. „Iar Casa Regală păstrează o distanță în fața acestor rapoarte tulburătoare.”

În martie, pe când Spania intra în izolare, regele Felipe a renunțat la orice moștenire personală de la tatăl său și a oprit stipendiul public anual plătit fostului rege.

Casa regală, într-o declarație, a afirmat că mutarea sa a fost determinată de diverse reportaje de la acea vreme. Aceste reportaje susțineau că regele Felipe ar putea moșteni sume mari de la două fundații off-shore, care ar fi legate de tatăl său.

Analiștii au declarat pentru CNN că acum există o presiune fără precedent asupra monarhiei spaniole, pe care regele Felipe a promis să o facă mai transparentă ca atunci când a preluat-o, în urmă cu șase ani.

Articolul precedentCluj: Dosarul „Sparanghel” a fost clasat
Articolul următorStarea de urgență se va prelungi în Republica Moldova