Arborarea steagului Confederației sudiste, interzisă de facto în toate bazele militare ale SUA

Mark Esper, secretarul american al apărării, a stabilit o politică prin care interzice de facto arborarea steagului Confederației Sudiste în bazele militare americane din SUA și din restul lumii, conform Reuters.

Decizia luată de secretarul de stat ar putea atrage reacții negative din partea președintelui Donald Trump, care este de acord cu gestul arborării steagului, invocând dreptul la liberă exprimare garantat de Constituție.

În plus față de steagul Confederației, decizia luată de Mark Esper vizează și steaguri arborate în onoarea prizonierilor de război sau a militarilor care au dispărut în timpul misiunilor.

Steagul Confederației sudiste a fost arborat în timpul războiului de Secesiune de statele americane din sud care susțineau menținerea sclaviei. Arborarea lui astăzi ar putea fi văzută ca o ofensă adusă multor americani, amintind de perioada în care americanii de culoare erau majoritar lipsiți de drepturi și folosiți ca sclavi.

Însă susținători ai arborării steagului spun că acesta face parte din moștenirea culturală sudistă, la fel ca statuile generalilor confederați și bazele militare numite după aceștia.

Articolul precedentRaed Arafat: în București nu mai sunt paturi libere pentru tratarea pacienților Covid-19
Articolul următorTurcia este criticată de europarlamentari pentru transformarea bazilicii Sfânta Sofia în moschee