SUA anunță o consolidare a relațiilor militare cu Cipru

Statele Unite ale Americii anunță o consolidare a cooperării militare cu Cipru, în contextul în care relațiile dintre principalul actor al NATO și Turcia, care ocupă partea de nord a peninsulei mediteraneene, sunt tensionate la momentul de față, transmite AFP, citat de Agerpres.

Anunțul a fost făcut de secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, care a declarat că dezicia este parte „din eforturile noastre de a ne consolida relaţiile cu parteneri regionali cheie pentru a promova stabilitatea în estul Mediteranei”.

În mod concret, odată cu punerea în aplicare a decizie, militarii americani se vor putea antrena în Cipru și vor putea antrena militari ciprioți, învățându-i cum să folosească arme americane.

Congresul SUA a revenit la vânzarea armelor către Cipru în luna decembrie a anului trecut, după ce comerțul militar a fost pus sub embargo din anul 1987, când SUA s-a folosit de această constrângere în speranța de a încuraja o reunificare a Ciprului.

Relațiile dintre Washington și Ankara au devenit și mai tensionate după ce Turcia a achiziționat sisteme de apărare rusești S-400, pe care SUA le consideră incompatibile cu armamentul NATO.

Articolul precedentCîțu: O creștere cu 10% a pensiilor ar putea fi sustenabilă dacă vor crește investițiile
Articolul următorCoronavirus: purtarea măștii devine obligatorie în Catalonia