Premiul Nobel: Mircea Cărtărescu ar putea fi nominalizat și în acest an

Scriitorul român Mircea Cărtărescu ar putea fi nominalizat și în acest an pentru Premiul Nobel pentru literatură, transmite Digi24. Conform editorului spaniol al scriitorului, este posibil ca Mircea Cărtărescu să se afle din nou pe lista celor cinci candidați favoriți, selectați de Academia Suedeză. 

În anii trecuți, Mircea Cărtărescu a fost unul dintre candidații favoriți pentru câștigarea Premiului. Situația continuă și în acest an: Enrique Redel, de la Editorial Impedimenta, susține că scriitorul român se află din nou printre cei cinci favoriți ai Academiei Suedeze, după ce traducerea ultimului său roman, „Solenoid”, a fost un succes pe piața de carte din Franța și Spania.

Cotidianul spaniol El Pais susține că pentru premiul decernat în luna octombrie a acestui an au fost propuși 200 de candidați, printre care scriitori ca László Krasznahorkai, Sofi Oksanen, Liudmila Ulítskaia, Maryse Condé, Milan Kundera, Hilary Mantel şi Ian McEwan. Dintre scriitorii români, și candidatura Anei Blandiana la Premiul Nobel este susținută printr-un apel public, lansat de Asociația „Doina Cornea”. Însă ziarul spaniol menționează că scriitorul cu cele mai mari șanse ar putea fi în acest an un scriitor de origine africană.

Toate aceste previziuni sunt însă speculative, întrucât identitatea candidaților și a celor care îi recomandă pentru Premiul Nobel este ținută secretă de Academia Suedeză.

 

 

 

Articolul precedentJocurile Olimpice de la Tokyo: în 2021 sau niciodată
Articolul următorCămine UniBuc: care cămine rămân deschise peste vară