Rezultatele finale din studiul vaccinului anti-COVID-19 de la Pfizer au arătat că vaccinul are eficacitate de 95%, ceea ce a deschis drumul către solicitarea unei autorizații de urgență a SUA în câteva zile. În plus, singurul efect sever al vaccinului afectează doar 3,7% din totalul eșantionului vaccinat, conform Reuters.
Pfizer a spus că au existat 170 de cazuri de COVID-19 în procesul său de peste 43.000 de voluntari și doar opt persoane cu boală au primit vaccinul mai degrabă decât un placebo, ceea ce înseamnă că vaccinul a avut o rată de eficacitate de 95%. Dintre cele 10 persoane care au dezvoltat COVID-19 sever, unul a primit vaccinul.
Pfizer a declarat că se așteaptă ca Comitetul consultativ al Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente să revizuiască și să discute datele într-o ședință publică care va avea loc probabil în decembrie.
Analiza finală vine la doar o săptămână după ce rezultatele inițiale din studiu au arătat că vaccinul a fost mai eficient de 90%. Moderna a lansat luni date preliminare pentru vaccinul său, care arată eficacitatea de 94,5%.
Rezultatele mai bune decât se așteptau din cele două vaccinuri, ambele dezvoltate cu noua tehnologie ARN mesager (ARNm), au ridicat speranța unui sfârșit al unei pandemii care a ucis peste 1,3 milioane de oameni și a făcut ravagii în economii.
Pfizer a declarat că eficacitatea vaccinului dezvoltat împreună cu partenerul german BioNTech a fost consecventă la diferite vârste și grupuri etnice, semn că imunizarea ar putea fi utilizată pe scară largă în întreaga lume.
Eficacitatea la adulții peste 65 de ani, care prezintă un risc deosebit de virus, a fost de peste 94%.
Efecte adverse slabe
Singurul eveniment advers sever care a afectat mai mult de 2% dintre cei vaccinați a fost oboseala, care a afectat 3,7% dintre pacienți după a doua doză. Adulții mai în vârstă au avut tendința de a raporta mai puține evenimente adverse și mai ușoare.
Moderna a numit cinci categorii de efecte secundare severe cu cel puțin 2% dintre cei care au primit vaccinul. A enumerat oboseala la o frecvență de 9,7%, durerea musculară la 8,9%, durerea articulară la 5,2%, cefaleea la 4,5%, durerea la 4,1% și roșeața în jurul locului de injectare la 2%.
Pfizer și BioNTech au mai spus că intenționează să transmită datele altor agenții de reglementare din întreaga lume și să trimită datele din studiu către o revistă științifică evaluată de alți cercetători.
Pfizer a reiterat faptul că se așteaptă să facă până la 50 de milioane de doze de vaccin în acest an, suficient pentru a proteja 25 de milioane de oameni și apoi să producă până la 1,3 miliarde de doze în 2021.
Dintre zecile de producători de medicamente și grupuri de cercetare care se luptă pentru a dezvolta vaccinuri împotriva COVID-19, următoarea versiune de date va fi probabil de la AstraZeneca și Universitatea din Oxford în noiembrie sau decembrie. Johnson & Johnson spune că și ei vor furniza date anul acesta.