Lukașenko acuză SUA de implicarea în protestele din Belarus

Acuzații grave la adresa Statelor Unite. Președintele bielorus, Aleksandr Lukașenko, susține că SUA ar dirija protestele din Belarus- care au început după realegerea sa în funcția de șef al statului. El a mai afirmat și că Uniunea Europeană ar fi intrat în acest joc, după ce liderii țărilor din blocul comunitar au promis soluții pentru a rezolva nemulțumirile protestatarilor- transmit EFE și AFP citate de Agerpres.

„Statele Unite planifică şi dirijează toate acestea şi europenii le urmează jocul. (Europenii – n.r.) fac ceea ce le spun (americanii – n.r.)”, a afirmat Lukaşenko în timpul unei întâlniri cu lucrătorii de la combinatul agricol Dzerjinski.

Acuzațiile sale vin după ce secretarul de stat american, Mike Pompeo, și-a exprimat sprijinul pentru opozanții din Belarus și a cerut ca violențele asupra protestatarilor să înceteze, iar alegerile prezidențiale să se organizeze din nou.

În timpul campaniei electorale, Lukaşenko a acuzat Rusia că sprijină candidaţii opoziţiei şi planurile de destabilizare a Belarusului, dar, după declanşarea protestelor de stradă, el şi-a redirecţionat atacurile către state europene, precum Polonia sau Republica Cehă.

Potrivit lui Lukaşenko, în Polonia, la Varşovia, a fost creat un „centru special” şi „nu este întâmplător” că tancurile avansează şi avioanele zboară în apropierea frontierelor Belarusului.

„Ei ne-au regizat această dezordine. Şi Rusia se teme că ne-ar putea pierde. Aşa cum vedem acum, Occidentul a decis să ne folosească într-un fel sau altul împotriva Rusiei”, a mai spus preşedintele reales.

El a promis că va soluţiona în „zilele următoare” criza ce a urmat alegerilor din 9 august.

„Situaţia în ţară este foarte politizată, dar nu trebuie să considerăm că este catastrofică. Aceasta este problema mea şi trebuie să o rezolv. Şi o voi face. Credeţi-mă, în zilele următoare o vom soluţiona”, a promis Lukaşenko.

Președintele bielorus susține că rezultatele alegerilor au fost corecte întrucât „nu poți falsifica 80% din voturi” şi că doar cu muncitorii doreşte să dialogheze.

Articolul precedentSoția lui Navalny îi cere lui Putin să aprobe mutarea soțului ei în Germania
Articolul următorCe promite PSD votanților săi- partidul a publicat proiectul politic pe care îl va adopta când va veni la guvernare