Astăzi vorbim despre prima cabană montană din România dar și de laleaua unică care a înflorit la Potlogi, despre cum nevăzătorii au acces oriunde atâta timp cât sunt însoțiți de câinii ghizi și multe alte știri. Aflați astăzi!
1. NEVĂZĂTORII, ÎNSOȚIȚI DE CÂINII GHIZI ORIUNDE
Mersul la cumpărături sau folosirea mijloacelor de transport sunt adevărate provocări pentru persoanele nevăzătoare deoarece accesul câinilor, fie ei și ghizi, nu este permis în aceste locuri.
Acest lucru se va schimba printr-un proiect de lege adoptat de Parlament, care merge mai departe la promulgare. Nevăzătorii, însoțiți de câini ghizi, vor putea intra peste tot, fie că este vorba despre mijloacele de transport în comun, taxi, magazine sau instituții publice.
Mai mult decât atât legea scutește persoanele cu handicap de taxa de 1600 de lei pentru omologarea vehiculelor modificate special pentru nevoile lor.
2. LALEAUA UNICĂ ÎN ROMÂNIA A ÎNFLORIT LA POTLOGI
Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, din județul Dâmbovița se mândrește cu singura lalea olandeză care poartă nume românesc.
Laleaua numită ”Doamna Maria Brâncoveanu” a înflorit în grădinile palatului, pentru prima dată în această primăvară. Floarea este roşie, are o margine aurie şi creşte până la înălţimea de 50 de centimetri. Bulbii au ajuns în țara noastră cu ajutorul Asociaţiei femeilor ortodoxe române a Parohiei Sf. Grigorie Teologul din Olanda, care au făcut demersuri pentru a crea această lalea.
Palatul Brâncovenesc de la Potlogi a fost renovat, împreună cu grădinile și curtea, iar vizitatorii sunt așteptați în număr cât mai mare.
3. PRIMA CABANĂ MONTANĂ DIN ROMÂNIA
Știți când și unde a fost construită prima cabana montană din România?
S-a întâmplat în anul 1881, în județul Sibiu, la o altitudine de aproximativ 1550 de m în Munții Făgăraș. A purtat numele ”Casa de adăpost Șerbota”, ulterior devenind ”Cabana Negoiu”, așa cum este cunoscută și astăzi. A fost construită în câteva luni, din bârne etanșate cu lut și mușchi, iar pentru acoperiș s-a folosit șindrilă.
Construcția inițială a fost, într-un final, dărâmată pentru a face loc unei cabane mai mari. După mai multe transformări a rezultat complexul de care ne bucurăm astăzi.
Cabana Negoiu, situată pe coama Piscul Șerbotei, oferă 140 de locuri de cazare, trasee spectaculoase și peisaje care îți taie răsuflarea.
4. JOHNNY DEPP, APARIȚIE SPECTACULOASĂ LA LONDRA
Johnny Depp și-a suprins fanii cu un nou look la premiera filmului ”Jeanne du Barry, de la Londra.
Celebrului actor îi priește mutarea în capitala Marii Britanii. Contrar aspectului neglijent pe care l-a afișat în ultima perioadă, la premieră a apărut un Johnny Depp elegant, proaspăt tuns și cu câteva kilograme în minus. A ales o ținută simplă, dar rafinată.
Prietenii actorului spun că are un stil de viață mai curat decât în trecut, de când locuiește în Londra.
5. CALENDARUL ZILEI DE 19 APRILIE
Acum 170 de ani, pe 19 aprilie1854 se naște inginerul Anghel Saligny, unul dintre întemeietorii ingineriei românești. Sprijinindu-se pe invenții proprii, construiește, pentru prima oară în lume, silozuri din beton armat la Brăila și Galați. Sistemul de poduri de la Cernavodă poartă tot semnătura lui Anghel Saligny. În construcția lor s-a folosit oțelul moale, în premieră mondială pentru astfel de lucrări.
În anul 1947, se naște muzicianul Nicu Covaci, lider și fondator al trupei Phoenix. Poate nu știați, dar Nicu Covaci s-a ocupat, pe lângă muzică, cu pictura și sculptura. El a lansat cartea ”Nicolae Covaci – Pictor”, în care a prezentat peste 100 de fotografii cu lucrările sale, însoțite de 12 coduri QR. Vorbim iată despre primul smart-book din domeniul artelor plastice, publicat în România și, probabil, în lume.
La 19 aprilie 1971, se lansează prima stație spațială, Salyut 1. După 123 de zile de utilizare, a ars la reintrarea în atmosfera Pământului.
În anul 2011, Fidel Castro demisionează din funcția de Prim secretar al Partidului Comunist din Cuba, după 45 de ani de deținere a titlului.
Și în 2021, elicopterul Ingenuity al NASA, efectuează primul zbor cu motor pe o altă planetă.