Previziuni sumbre de la Chișinău în ceea ce privește sectorul financiar

Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate a făcut declarații ingrijorătoare, potrivit infoprut.md.

„Dacă nu va fi susținută economia astăzi, dacă nu va fi susținută agricultura astăzi, atunci peste câteva luni nu va mai avea cine să plătească impozite în buget și nu vom avea de unde să facem plățile, inclusiv plățile sociale”, a afirmat aceasta.

Totodată, a subliniat că sunt insuficiente măsurile anunțate de Guvernul de la Chișinău prin legile asupra cărora, acesta și-a asumat răspunderea.

„Nu este prevăzut nimic pentru a susține locurile de muncă, pentru a nu admite că se închid locuri de muncă și oamenii își pierd salariul. Guvernul lasă acești oameni la voia crizei, oamenii sunt foarte îngrijorați, pericolul sărăciei crește pentru foarte mulți, asta auzim noi peste tot unde mergem, a mai adăugat Maia Sandu într-un interviu pentru Europa Liberă.

În același timp, Maia Sandu a vorbit și despre faptul că UE prin Comisia Europeană a aprobat vineri, eliberarea celei de a doua tranșe de 30 de milioane de euro din ajutorul macrofinanciar pentru R. Moldova, în valoare totală de 100 de milioane de euro. Totuși, în opinia sursei, rămâne de văzut cum Guvernul de la Chișinău va gestiona acești bani. „Noi am insistat acum, la modificarea bugetului, să se planifice bani, să se includă bani pentru a ajuta agricultura, pentru a compensa o parte, cel puțin, a pierderilor din agricultură datorate calamităților naturale; noi am insistat să se includă resurse concrete pentru a compensa pierderile în economie, pentru întreprinderile mici și mijlocii și, în special, pentru sectorul HoReCa, care este cel mai afectat; noi am insistat să se includă resurse pentru a cumpăra suficiente teste și a testa mai multă lume, ca să se poată opri răspândirea virusului și ca să putem reveni la normalitate cât mai repede, dar acest lucru nu s-a întâmplat”, a precizat liderul PAS.

Amintim că, pe 9 iulie 2020, Guvernul condus de Ion Chicu a reușit după trei încercări eșuate, să-și asume răspunderea în Parlament pentru un pachet de legi care include și rectificarea bugetară forțată de actuala criză de coronavirus. Astfel, prin asumarea de răspundere a Guvernului de la Chișinău, urmează a fi majorate cheltuielile bugetului de stat cu 1 273,3 milioane de lei moldovenești.

Din acești bani ar urma ca 660 mii de persoane cu venitul mai mic de trei mii de lei lunar să primească câte 700 de lei drept ajutor. De asemenea, vor fi plătite îndemnizații pentru urmaşii cadrelor medicale decedate, ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu COVID-19, iar o altă parte din acești bani ar trebui să ajungă în Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistenţă Medicală

 

Articolul precedentVioleta Alexandru, avertisment pentru ITM
Articolul următorRata finală de promovare a examenului de Bacalaureat este de 64,5%