Orban, la preluarea guvernării: Alegeri de primari în două tururi, eliminarea/plafonarea pensiilor speciale, desființarea Secției Speciale

În 2019 când a acces la guvernare, guvernul liberal condus de Ludovic Orban a avut câteva promisiuni pentru oamenii care înghețaseră zile la rând la proteste, pentru cei care au fost bătuți și gazați de Jandarmi, dar și pentru susținătorii lor politici.

Cele mai importante măsuri cerute și promise atunci erau:

  • 1. Desecretizarea documentelor din MAI necesare în ancheta privind Dosarul 10 august
  • 2. Desființarea controversatei Secții pentru Investigarea magistraților
  • 3. Alegerea primarilor în două tururi
  • 4. Eliminarea sau plafonarea pensiilor speciale
  • 5. O guvernare prin legi si nu discreționară prin Ordonanțe de Urgență

Cum s-a achitat guvernul Orban de aceste promisiuni:

  • 1. S-a mimat o desecretizare a documentelor privind violențle din 10 august, s-a produs puțină agitație în rândul ministerului de Interne, al presei și al cetățenilor, apoi s-a așternut tăcerea. Mai mult, oameni de la conducerea jandarmerie care participaseră în mod direct la lovirea oamenilor au revenit pe funcții.
  • 2. Secția pentru Investigarea magistraților a rămas în picioare. De ce? După patru luni de tergiversări, guvernul Orban s-a decis să purceadă la desființarea controversatei Secții pentru Investigarea magistraților. Nu s-a ales varianta unei legi în Parlament căci erau puține șanse de reușită ci calea unui complicat mecanism legislativ pregătit de Cătălin Predoiu prin care se dorea protecția magistraților. În loc de asumare pe proiectul desființării, ne-am ales cu o lege complicată, neînțeleasă de nimeni și cu un nou eșec
  • 3. Alegerea primarilor în două tururi. A fost principala promisiune din campania electorală și una dintre condițiile USR la învestirea guvernului Orban, deci ar fi trebuit să fie o prioritate. Primele două luni ale guvernării au fost însă marcate de ezitări și bâlbe, inițial s-a spus că legea va fi trecută prin parlament, deși alte două inițiative similare căzuseră la vot, potrivit Europa Libera. PSD a contestat la CCR trei asumări consecutive, PNL s-a făcut că remediază, dar lucrurile așa au rămas. Dacă guvernul liberal voia cu adevărat alegerea primarilor în două tururi de scrutin atunci ar fi trebuit să acționeze din primul moment prin Ordonanță de Urgență și nu prin asumare. Cui a folosit? Celor două partide mari, PSD și PNL, care aveau primari și structuri teritoriale și ar fi câștigat mai ușor noi mandate. Cine a pierdut? USR și partidele mici.
  • 4. Proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale a fost votat cu ajutorul PSD, contestat apoi la Curtea Constituțională de Înalta Curte și de Avocatul Poporului, iar legea a fost declarată neconstituțională. Guvernul Orban s-a victimizat, dar nu a dorit să suțină proiectul de lege al USR care viza plafonarea tuturor pensiilor speciale sau supraimpozitarea acestora. Guvernul Orban nu a vrut sa se atinga de pensiile speciale ale militarilor care reprezinta 80% din pensiile speciale. Am asistat la o operațiune de imagine doar.
  • 5. Guvernul Orban, guvernul Ordonanțelor de Urgență. 25 de Ordonane de Urgență care i-au făcut și pe pesediști să roșească de invidie. Cele mai mari nemulțumiri au generat Ordonanța care vizează alegerile parlamentare, care are destule aspecte de neconstituționalitate, precum și cea referitoare la accesul spitalelor private la programele naționale de sănătate.

Ușor, ușor, sub masca unui guvern martirizat de Curtea Constituțională, guvernul Orban a trecut la promisiuni economice, administrative și tehnice de maimică sau de mai mare însemnătate punând batista pe țambal. Criza generată de epidemia de coronavirus a desăvârșit această liniște.

Ce măsuri urgente mai considera guvernul liberal în 2019:

  • Adoptarea Ordonanței de Urgență privind restructurarea Guvernului.

  • Asigurarea condițiilor pentru buna organizare a alegerilor prezidențiale din 10 noiembrie și 24 noiembrie.

  • Nominalizarea candidatului pentru funcția de Comisar european din partea României.

  • Rectificarea Legii bugetului de stat și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2019.

  • Elaborarea proiectelor Legii bugetului de stat și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020.

  • Organizarea examenului de rezidențiat pentru absolvenții făcultăților de medicină.

  • Pregătirea infrastructurii de transport și a sectorului energetic pentru perioada de iarnă.

  • Avizarea proiectului de Lege pentru abrogarea recursului compensatoriu și consolidarea serviciului de probațiune pentru monitorizarea condamnaților eliberați condiționat.

  • Inițierea procedurilor pentru desemnarea titularilor la conducerea parchetelor.

  • Prorogarea intrării în vigoare a prevederilor referitoarea la pensionarea magistraților de la 1 ianuarie 2020.

 

Articolul precedentSUA comandă 300 de milioane de doze dintr-un potențial vaccin împotriva COVID-19
Articolul următorBotoșănean de 92 de ani, declarat vindecat de coronavirus