Iohannis atacă la CCR legea care prevede că Parlamentul va stabili data alegerilor parlamentare, și nu Guvernul

Klaus Iohannis atacă la Curtea Constituțională legea care stipulează că Parlamentul va stabili data alegerilor parlamentare, și nu Guvernul, contrar practicii din cei 30 de ani de postdecembrism. Anunțul a fost făcut, luni, de Administrația Prezidențială.

Senatul și, în rol decizional, Camera Deputaților au adoptat –  ambele în aceeași zi din finalul lunii iulie – proiectul de lege care prevede că data alegerilor generale, organizate ca urmare a expirării actualului mandat al Parlamentului, se stabilește prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înainte. Concret, Guvernul a rămas fără prerogativa de a programa scrutinul, deși, tradițional în cele trei decenii de democrație, Palatul Victoria era locul în care se fixa data.

Potrivit proiectului de lege, în urma încetării mandatului Legislativului ales în anul 2016, și aflat în exercițiu în momentul intrării în vigoare a legii, data alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților se stabilește prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua scrutinului. Potrivit aleșilor, durata procesului electoral a fost modificată de la 90 de zile, la 60 pentru evitarea suprapunerii cu alegerile locale, programate pentru data de 27 septembrie.

„Or, în contextul actual, data fiind importanța datei alegerilor pentru desfășurarea întregului proces electoral, se impune cu atât mai mult ca Parlamentul să rețină această competență, urmând ca prin derogare de la prevederile art. 6 alin. (2) din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare, să stabilească, prin lege organică, data alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților. Un argument în plus este acela că potrivit Legii nr. 84/2020, mandatele autorităților locale vor expira în data de 1 noiembrie 2020. Intrucât alegerile locale trebuie să se desfașoare înaintea datei de 1 noiembrie 2020, rezultă ca perioada electorala aferenta alegerilor locale se va suprapune cu cea aferentă alegerilor parlamentare, ceea ce va genera dificultății pentru autoritalile însărcinate cu organizarea scrutinelor, precum și o posibilă stare de confuzie în rândul electoratului”, se precizează în expunerea de motive a proiectului.

 

Articolul precedentRecord de temperatură în SUA
Articolul următorOrban anunță că vor fi mai multe paturi la secția ATI a Institutului Matei Balș