INTERVIU Ecaterina Petrache: Cum s-au descurcat televiziunile locale in pandemia de COVID-19

Starea de urgență din România a afectat numeroase domenii de activitate. Printre acestea se numără și presa. Cum a fost perioada de izolare pentru o televiziune locală? Am aflat de la directorul PrahovaTv, Ecaterina Petrache, cum s-au adaptat moderatorii emisiunilor având invitați la distanță, ce s-a întâmplat pe partea economică a postului în timpul celor 2 luni de izolare și care sunt măsurile luate pentru ca emisiunile să aibă loc în condiții de siguranță.

Întrebare: Care au fost măsurile luate pentru a-i proteja pe angajații postului în această perioadă?

Ecaterina Petrache: În primul rând aș puncta 3 aspecte care merită discutate: latura umana cea profesională și economică toate sunt strâns legate. Când spun latura umana mă refer la siguranță propriilor angajați, la ce înseamnă expunerea lor la un contact atunci când este vorba de desfășurarea activității. A trebuit să am o grijă deosebită pentru că televiziunea presupune deplasări în teren, un contact permanent cu oamenii, filmare, prezența în diferite locuri, prezența invitaților în studio care, în cazul nostru chiar daca suntem o televiziune locală, avem un palier foarte larg, de la elevi, la studenți, persoane mai în vârstă până la zona de administrație și politic. A trebuit să avem mare grijă dincolo de ceea ce la un moment dat, poate chiar cu întarziere, au cerut factorii decidenti, mă refer la măsurile luate și cerute la nivel național cum anume să faci… acestea au venit destul de tărziu, au fost limitative și s-au referit doar la emisiunile care au loc în studio dar paleta e mult mai largă într-o televiziune și atunci pe restul a trebui să le gestionăm cumva. Am încercat să fac de așa manieră încât să nu-mi expun prea mult colegii în sensul de a limita cumva tot ceea ce înseamnă prezența în anumite locuri, daca nu era necesară. La emisiuni a fost ceva mai delicat pentru că nu știi pe cine inviți și au fost situații când am fost tentați să invităm în studio o anumită persoană ca după o perioada de timp să auzim că a fost în prezența unui alt parlamentar și a trebui să stea la domiciliu… adică e un risc pe care ți-l asumi și atunci pentru o scurtă perioadă de timp am apelat la tehnologie și n-am mai adus în platou invitații ci au intrat în emisiune prin whatsapp sau prin skype. Am găsit diverse formule astfel încât să ne desfășuram în continuare programul, să ținem la curent populația și pe cei care ne urmăresc cu toate evenimentele și a fost, să zicem, soluția noastră, având în vedere că nu voiam să mi expun colegii . Am mers pe mai ușurel. Dacă au fost situații în care nu venea invitatul am dat reluări și așa mai departe.

Î: Cum s-au desfășurat emisiunile în această perioadă?

E.P: Profesional am încercat să ținem ritmul pe cât s-a putut doar că a trebuit să inventăm din mers soluții astfel încât să putem să mergem mai departe fară să ne expunem prea mult. Nu am întrerupt emisiunile, însă am recurs și la reluări dar am făcut și emisiuni: invitații au intrat prin skype, am aerisit, nu am mai făcut protocol, am făcut în așa fel încât să nu fie mult timp contact intre invitat și realizator. Pe cât se poate protecție astfel încât să nu riscăm. Ne străduim să facem emisiunile că înainte dar apelam la alte metode care țin de tehnică atunci când sunt mai mulți invitați pentru că e riscant să aduci mai mulți oameni. Ca prezență în studio am evitat să îi aducem pe elevii care au avut rezultate foarte bune, deși era o bucurie pentru noi dar am evitat, la fel cum am evitat să aducem persoane mai în vârstă. Am făcut prin telefon dar când ești în studio te exprimi altfel. Avem unul-maxim 2 invitați cu respectarea măsurilor doar că mai sunt emisiuni care presupun prezența mai multor persoane și atunci tehnologia ne va salva că să iasă, totuși, o dezbatere. Asta vă fi soluția pt următoarea perioadă. Încercam să ne facem treaba fară să creăm panica. Fiecare angajat are camera lui unde lucrează, schimburile nu se suprapun, se respectă masurile care țin de igienă.

Î: Ați reușit să aduceți în emisiuni medici sau alți specialiști care să discute pe tema coronavirusului?

E.P: Situația de urgență a pus niste condiții mediei și lucrul acesta e puțin revoltător. Mă refer la posibilitatea de a aduce și dezbate subiectul „covid”- cum se manifestă virusul, de unde vine, cum ne apăram și așa mai departe. Toată lumea a avut informațiile pe care le-a avut până la acest moment- unele mai mult sau mai puțin controversate dar nu a fost nimic clar cum se transmite cum ne protejam, ce substanțe îl distrug etc și lumea e intersată de acest aspect, dar actele normative ne-au îngrădit posibilitatea de a aduce specialiști care să discute cu păreri pro și contra. Pentru că acolo nu definesc. În textul respectiv spun „specialiști” pe larg și am constat apariția unor voci, și aici mă refer la medici specialiști care au păreri pro și contra vis-a-vis de acestă epidemie, de modul în care se poate transmite etc. Și atunci având aceasta conotație de a îngrădi posibilitatea de exprimare, de a chema specialiști, atunci nu iți rămânea posibilitatea decât să dai ceea ce s-a transmis oficial de la guvern, or am văzut că nu sunt toți specialiști la guvern pe acest covid și am resimțit în mod neplăcut aceste prevederi legale pentru că, după părerea mea, cei care pot vorbi despre asta sunt medici, oameni care lucrează în laborator, dar care, din păcate, deși erau interesați la început să comunice, ulterior unii dintre ei au dat un pas înapoi știind că li s-a spus că în mod oficial comunicarea pe ce înseamnă covid aparține guvernului. Nu mi se pare deloc corect acest lucru și mi se pare un pumn pus în gura presei. Eu am reușit să fac 1-2 emisiuni pe tema asta dar trebuie să faci cu grijă pentru că nu știi cum se poate interpreta. Actele normative permit închiderea publicațiilor daca guvernul crede că prezinta fake-news.

Î: Ce s-a întâmplat în zona economică? Au mai cumpărat firmele spațiu pentru publicitate?


E.P: Economic nu stăm bine. Presa în general nu stă bine. Suntem un post privat. Noi trăim din publicitate și odată închisă zona HORECA plus cabinete medicale, saloane, mall-uri (cei mai mulți dintre ei erau clienții noștri) inevitabil că au scăzut mult și veniturile noastre. Prin ordonanțele de la guvern am fost obligați să aducem la cunoștință ce înseamnă starea de urgență, care sunt măsurile. Făceam oricum lucrul asta indiferent daca eram plătiți sau nu. Facem asta și în campanie electorală acolo unde partidele s-au învățat să nu plătească și să ceară prezența în studio gratis uitând că studioul lucrează cu oameni care trebuie plătiți. S-a mers pe același principiu: suntem obligați să facem cunoscut acest lucru. După 2 luni a venit guvernul și a spus că „putem să plătim difuzarea acestor materiale” asta după ce am făcut o gratuit în primele luni de pandemie.

Î: Guvernul a plătit spațiul de emisie pentru campania de informare si televiziunii PrahovaTV?

E.P: Acești bani corect ar fi fost să fie dați și celor care au difuzat și era ușor de văzut acest lucru deoarece ești obligat de CNA să tii caseta martor, doar că au îngrădit cu aspecte pecuniare. Fiind în situație de criză, am întârziat cu plata dărilor către stat că să plătesc mai întâi angajații postului. Statul a reglementat prin lege aceste întârzieri dar când a fost vorba să plătească pe acest proiect a condiționat prin plata datoriilor. Noi am difuzat oricum pentru că este latura aceea umană, profesională. O difuzezi că să informezi oamenii să se păzească. Sunt asociații profesionale de media care au contactat guvernul și au încercat să explice care e situația. Era o formă prin care putea să șuștină activitatea unor televiziuni sau unor mijloace media. Nici discuțiile purtate nu i-au lămurit. Lucrurile se pot verifica pentru că există martor. Dar să vii cu un act normativ și să pui niste sume atât de mari pentru perioada următoare, pentru că abia în iulie au început să plătească, mie îmi sună a campanie electorala chiar daca e vorba de COVID. În paralel sunt televiziuni care primesc bani pentru asta, bravo lor că au reușit. Rușine guvernanților pentru că în mod paralel existam, și noi cei care dăm aceste anunțuri pentru că vrem că oamenii să aibă grijă și pentru că ne recomanda CNA-ul, gratis și alții o fac cu bani, ceea ce mi se pare incorect. La început nu s-au dat bani, iar după s-au dat, dar condiționat.

Î: Care erau pașii pentru ca o televiziune să primească acești bani?

E.P: Că să beneficiezi de bani trebuia să faci un dosar în care să aduci multe hârtii. Cei aflați la guvern vorbeau de birocrație iar în această perioadă au făcut birocrația mai stufoasă. În dosar depuneai hârtii că să dovedești că exiști că mijloc media or acest lucru putea fi verificat simplu la Consiliul Național al Audiovizualului. Acolo nu poți să emiți daca nu ai aprobare și un dosar valid. Erau atât de multe și pe parcurs au mai adăugat ceva încât să nu iți mai vina să ceri. Dar sunt televiziuni care au depus dosar, bravo lor. Dar mulți nu s-au încadrat în aceste rigori.

Articolul precedentBilanț coronavirus: 1345 cazuri noi, 45 de decese, 458 de pacienți la ATI
Articolul următorPașapoartele CRDS sunt recunoscute ca document de identitate pentru românii din diaspora