Victor Ponta, Nicolae Banicioiu, Gabriel Oprea, si seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat,sunt oamenii care au gestionat situația creată după incendiul din clubul ″Colectiv″. Împotriva lor, Asociatia Colectiv a depus plângere penală.
Cu totii sunt acuzati ca prin felul in care au reactionat dupa cumplitul eveniment au provocat moartea unor tineri care poate mai aveau o sansa la viata. In plangerea penala depusa la Parchetul general, Asociatia Colectiv ii acuza pe cei aflati in functii la momentul tragediei de crima, abuz in serviciu, trafic de influenta, omor cu intentie indirecta si inactiune.
Primul vizat este ministrul Sanatatii de la acea vreme.
Eugen Iancu, presedintele Asociatiei Colectiv: “Toata lumea se batea cu pumnii in piept ca avem de toate, desi se stia ca cei din spital vor muri, din lipsa de dotari, din lipsa de experienta. ”
Eugen Iancu face referire la una dintre declaratiile fostului ministru Banicioiu, care spunea ca in spital exista toate cele necesare. Apoi, pe lista celor considerati responsabili apar managerii spitalelor care au preluat ranitii.
“Noi vrem sa continuam. Copiii nostri au murit in spitale, au murit din cauza tratamentelor, din cauza refuzului de a fi trimisi in strainatate. Vedem acuma cum un fost ministru spune ca el este dentist si ca el nu stia ce sa faca, l-au sfatuit medicii, deci medicii trebuie sa spuna daca sunt ei de vina sau daca este de vina conducerea. Trebuie sa ne spuna justitia”, a spus Eugen Iancu, al carui fiu, Alexandru Iancu, a murit in incendiu.
Arafat, la Digi 24, în 2017
Moderator: – La două săptămâni de la tragedie erați întrebat: dacă ați fi avut un copil la Colectiv l-ați fi dus în spital din România? Ați spus că da. După ce ați aflat de infecții, ați văzut viermii de pe bolnavi, ar mai fi răspunsul același?
Arafat: În prima fază nu aveai cum să faci altfel. Nu există soluții, tot acolo o să-i duci. Colegii care au venit din alte țări și avem mărturiile lor au zis că bolnavii au fost bine îngrijiți. Problema infecțiilor nosocomiale nu e rezervată României. Fiecare țară are monștrii ei ca infecții. În Anglia s-a întâmplat să închidă secții și să schimbe tencuiala din cauza infecțiilor…. Dacă ai o tragedie similară cu cea de la Colectiv, vă garantez că nicio țară nu poate să se descurce singură și trebuie în continuare să apelezi la restul ţărilor.
Fără comentarii…
Incendiul din clubul Colectiv a avut loc în noaptea de vineri 30 octombrie 2015, în incinta unui club situat în sectorul 4 din București într-o fostă hală a fabricii Pionierul. Incendiul s-a declanșat în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării unui nou album, numit „Mantras of War”.
În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat un număr de 64 de persoane. În afară de cele 26 de persoane decedate în incinta clubului și de una care a murit în drum spre spital, în faza inițială au fost identificate alte 186 de persoane rănite, din care 146 au fost spitalizate.În săptămânile de după incendiu au decedat alte 33 de persoane.
A fost cel mai grav incendiu din România dintr-un club de noapte[18] și cel mai grav accident din țară de după anul 1989, depășind după numărul de decese accidentul aviatic de la Balotești din 1995 în care au murit 60 de persoane.