Experții în sănătate spun că singura soluție la pandemia de coronavirus este una globală, scrie BBC.
Au existat peste 55 de milioane de cazuri de virus confirmate în întreaga lume și peste 1,3 milioane de decese. Multe speranțe sunt fixate pe un vaccin ca soluție. Dar există îngrijorări că națiunile mai sărace ar putea rămâne în urmă.
BBC a vorbit cu experții despre principalele îngrijorări care se află în viitor și dacă eforturile de a veni cu un sistem corect va funcționa efectiv.
Rezultatele preliminarii indică faptul că cel puțin două vaccinuri sunt extrem de eficiente, altele au ajuns la studii în stadii înaintate și multe altele se află într-un anumit stadiu de dezvoltare. Niciunul dintre aceste vaccinuri nu a fost încă aprobat, dar acest lucru nu a împiedicat țările să cumpere doze în avans.
Un centru cheie de cercetare din SUA – Universitatea Duke din Carolina de Nord – încearcă să se țină la curent toate ofertele care se fac. Se estimează că 6,4 miliarde de doze de potențiale vaccinuri au fost deja cumpărate, iar alte 3,2 miliarde sunt fie în curs de negociere, fie rezervate ca „extinderi opționale ale tranzacțiilor existente”.
Procesul de achiziție în avans este bine stabilit în industria farmaceutică, deoarece poate ajuta la stimularea dezvoltării produselor și a finanțării studiilor, potrivit Clare Wenham, profesor asistent de politici globale de sănătate la London School of Economics.
Dar înseamnă, de asemenea, că oricine poate plăti cel mai mult în prima etapă a producției ajunge în fața cozii, spune ea. Și cercetările lui Duke au descoperit că „marea majoritate” a dozelor de vaccin care au fost cumpărate până acum se îndreaptă către țările cu venituri mari.
Unele țări cu venituri medii, cu capacitate de producție, au putut, de asemenea, să negocieze acorduri mari de cumpărare ca parte a tranzacțiilor de producție. În timp ce alte țări cu infrastructură pentru a găzdui studii clinice – cum ar fi Brazilia și Mexic – au reușit să folosească acest lucru ca pârghie în procurarea vaccinurilor viitoare.
Institutul seric din India, de exemplu, s-a angajat să păstreze jumătate din toate dozele pe care le produce pe plan intern pentru distribuția în țară. Între timp, Indonezia colaborează cu dezvoltatorii chinezi de vaccinuri, iar Brazilia colaborează cu studiile conduse de Universitatea din Oxford și de compania farmaceutică AstraZeneca.
Deoarece nu știm încă ce vaccinuri vor funcționa, unele țări își acoperă pariurile cumpărând mai multe opțiuni. India, UE, SUA, Canada și Marea Britanie sunt printre țările care au rezervat cele mai multe doze, potrivit ultimelor date.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pentru BBC că este „de înțeles că liderii doresc mai întâi să își protejeze propriul popor – răspund în fața cetățenilor lor – dar răspunsul la această pandemie globală trebuie să fie colectiv”.